Marea Britanie face cheltuieli chibzuite de Crăciun

Retailerii britanici au ratat o creștere a vânzărilor înainte de Crăciun în noiembrie, deoarece clienții au limitat cheltuielile pentru articole neesențiale, potrivit datelor publicate marți.

British Retail Consortium, o asociație comercială din Marea Britanie, a declarat că cheltuielile în magazinele membrilor săi au crescut doar cu 2,7% luna trecută, cu mult sub creșterea de 4,2% observată în noiembrie anul trecut.

Din cauza inflației creșterea veniturilor din vânzări reprezintă o scădere a volumului de bunuri achiziționate pe măsură ce articolele devin mai scumpe.

„Inflația crescută și ratele mai mari ale dobânzilor afectează în mod clar tendința de a cheltui a consumatorilor”, a declarat șeful de investiții la Interactive Investor.

Cifrele de marți sugerează că consumatorii optează pentru articole esențiale, prietenoase cu bugetul.

Categoriile de alimente și băuturi și de îngrijire personală au determinat creșterea vânzărilor, iar cheltuielile pentru articole scumpe, cum ar fi bijuterii și ceasuri, au scăzut.

Vânzările de alimente au crescut cu 7,6% în cele trei luni până în noiembrie.

Aceasta este sub creșterea medie pe 12 luni de 8,4%, dar cifrele vânzărilor din noiembrie au fost mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Într-un sondaj separat publicat marți, firma de audit PwC a estimat, de asemenea, că cheltuielile de vacanță vor scădea cu 13%, până la 20 de miliarde de lire sterline (peste 23 de miliarde de euro) în acest an.

Inflația încetinește, dar este încă peste ținte

Economia Marii Britanii continuă să sufere de pe urma unei creșteri slabe, dar datele oficiale au arătat că inflația prețurilor de consum a scăzut în octombrie la 4,6%, după ce a atins un maxim de 41 de ani de peste 11% cu un an mai devreme.

Aceasta înseamnă că prețurile sunt în continuare în creștere, dar într-un ritm mai lent.

Banca Angliei a menținut ratele dobânzilor stabile la 5,25% la ultimele sale două întâlniri, după 14 creșteri consecutive din decembrie 2021.

În timp ce piețele financiare cred că ratele au atins vârful, oficialii Băncii Angliei, care monitorizează îndeaproape inflația, au subliniat că este prea devreme pentru a reduce ratele.

Sursa: euronews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise