Noile tehnologii genomice, pe masa CE

Propunerea de regulament privind introducerea în producţie a plantelor obţinute prin modificarea genomului (NGT1) sau noile tehnologii genomice cum sunt cunoscute nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că România susţine introducerea în producţie a NGT1- urilor, însă cu anumite condiții.

”Protecția și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1; Etichetarea trebuie să fie explicită pentru o informare corectă a cetățenilor;

Sunt necesare analize de laborator finanțate de CE, ale fiecarei plante NGT1, în raport cu sănătatea populației și protejarea mediului, care sunt în prim plan!”.

Nu numai România a votat împotrivă, ci și alte țări, precum Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia.

”Am avut alături Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia care au votat împotrivă, iar Bulgaria și Germania s-au abținut. Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles pe deplin demersul nostru și ne susțin. Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri!”, a precizat Barbu.

Mai trebuie precizat că au fost și asociații de fermieri din România, care nu au fost de acord cu poziția adoptată de România, ministrul fiind acuzat de “interese mărunte”.


 

Comentariile sunt închise