Masa de Crăciun în România, cea mai accesibilă – 12 țări analizate

Crăciunul se apropie, iar gospodăriile românești se pot bucura de o veste excelentă în prag de sărbătoare. Potrivit unui studiu global realizat de platforma eToro, România se distinge prin faptul că oferă cea mai accesibilă masă de Crăciun din cele 12 țări analizate.

Astfel, o familie de patru persoane va cheltui mai puțin de 18 euro pentru a savura preparate tradiționale precum sarmalele, mămăliga și garniturile specifice.

Comparativ cu celelalte țări incluse în studiu, România se situează în fruntea listei cu cel mai mic cost pentru masa festivă, în timp ce altele se confruntă cu cheltuieli semnificativ mai mari pentru a pregăti o cină de Crăciun tradițională.

Ierarhia costurilor:

Pe locul secund în topul celor mai accesibile mese de Crăciun se află gospodăriile din Marea Britanie, unde o familie de patru persoane va cheltui aproximativ 24,80 euro pentru un curcan la cuptor însoțit de garnituri obișnuite. În schimb, Franța ocupă locul cel mai scump, cu o masă festivă care poate ajunge la 81,70 euro pentru o familie de patru persoane, incluzând preparate precum curcan umplut, ficat, castane și ouă.

crăciun

Evoluția prețurilor:

Studiul evidențiază o creștere semnificativă a prețurilor la nivel global pentru anumite ingrediente. Carnea de porc din Danemarca a înregistrat o creștere impresionantă de 46%, în timp ce Spania s-a confruntat cu o majorare de 30% la uleiul de măsline, iar Australia a înregistrat o creștere de 40% la carnea de pui. În România, prețurile cărnii de porc și de vită au crescut cu aproximativ 13% de la un an la altul.

Cu toate acestea, există și vești bune pentru consumatorii români. Anul trecut, prețurile mălaiului au scăzut cu 11%, iar uleiul vegetal a înregistrat o reducere semnificativă de 25%. Acest lucru contravine tendinței globale de creștere a prețurilor alimentare, unde inflația în UE este de 9,1%, iar în România de 8,7%.

În ciuda presiunilor inflaționiste la nivel global, gospodăriile românești au motive de bucurie în această perioadă festivă. Masa de Crăciun rămâne accesibilă, permițând familiilor să se bucure de tradițiile culinare fără a suferi impactul major al creșterii prețurilor. Cu un cost de sub 18 euro pentru o masă tipic românească, Crăciunul aduce nu doar bucurie, ci și economii semnificative în portofelele gospodăriilor din țara noastră.

Sursă: Moneybuzz

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise