Integrarea, cheia succesului în agribusiness

În timp ce numeroase ferme agricole sunt preluate cu totul din cauza datoriilor, există un fermier care nu a luat un credit în viața lui și nici nu vrea să audă de așa ceva.

Cum a reușit acest lucru? Datorită integrării, un lanț care se întinde de la munca pământului (circa 7.500 ha de teren agricol), ferme de animale, procesare și până la rețeaua proprie de magazine.

Este vorba de fermierul Dimitrie Muscă, fondatorul CAI Curtici, unul dintre cele mai business-uri din agricultură din Vestul țării, care administrează circa 7.500 ha de teren agricol.

Dimitrie Muscă, CAI CurticiEu nu lucrez cu credite, nici băiatul meu nu are, noi lucrăm cu banii noștri, dar este o problemă: 7000 de kilograme, anul acesta, la grâu, înmulțit cu 95 de bani/kilogram face circa 6.500 lei venit pe un hectar, în condițiile în care cheltuielile au trecut de 7.000 lei/ha. Sigur că problema Curticiului este de altă natură: avem 3 complexe de porci cu peste 50 000 de porci, avem în două ferme 3.000 de vaci de lapte și carne, avem două abatoare, fabrică de lapte, fabrică de pâine și de patiserie. Toate acestea înseamnă integrare și avem peste 40 de magazine unde ne desfacem marfa, sunt magazine de proximitate, în care, în principiu, vindem doar marfa noastră”, a declarat pentru Ziarul Puterea Dimitrie Muscă.

Nu toți fermierii pot să spună același lucru, în acesta an, care pentru mulți se va termina foarte prost, din păcate.


 

Comentariile sunt închise