Fermierii romani, forțați să practice agricultura cu deficit de apă

Fermierul și antreprenorul Ionuț Olteanu a menționat ca fermierii trebuie să învețe să se descurce cu noile schimbări climatice, dar acest lucru implică o mai mare cheltuială pentru schimbarea utilajelor în vederea realizării unor lucruri minime care să păstreze apa în sol.

Ionuț Olteanu: „Mulțumim lui Dumnezeu! Grâul a început să își ia rândurile și este posibil că răsărirea asta întârziată să prindă mai bine! Înfrățirea este mult mai redusă și cu siguranță este mai bine pentru că frații mulți la masă înseamnă consum de apă și mâncare, de cele mai multe ori inutil! Doar anii buni, cu multă apă fac excepție! Mai bine pe o medie rezonabilă și cu cheltuieli reduse! Este bine și pentru că a fost evitat atacul de muscă și afide prin răsărirea târzie! Erbicidatul a fost efectuat pe toată suprafața și aici trebuie felicitați toți șefii de fermă și operatorii!”

În continuare, fermierul explică cum se poate face o schimbare in producție:

„În șase luni am ajuns la 105 litri de apă! Trebuie să ne învățam să facem agricultură și cu apă foarte puțină! Asta deja știți cu toții cum se face, prin lucrări minime sau deloc! Nu e simplu, nu e ușor, datorita necesității schimbării parcului de utilaje, dar mai ales de gradul de îndatorare al fermierilor români! Ne rugăm la bunul Dumnezeu să avem ani normali și politici agricole decente!”

Sursă – Agrointel 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise