Vin românesc, pe lista neagră în Marea Britanie

Feteasca Regală, un sortiment de vin produs de Cramele Recaș din România, se află în centrul atenției după ce un studiu guvernamental citat de Daily Mail a dezvăluit că acest vin conține cele mai multe pesticide – nici mai mult, nici mai puțin de 6 substanțe chimice – din toate vinurile găsite în supermarketurile din Marea Britanie.

Un alt vin alb, Myton Hill Pinot Grigio din Republica Moldova, a fost, de asemenea, inclus pe această listă controversată.

Conform cercetătorilor implicați în analiza de laborator, peste jumătate dintre vinurile comercializate de lanțurile de supermarketuri Sainsbury’s, Marks and Spencer și Asda conțin pesticide asociate cancerului. Un total de 72 de sortimente de vinuri au fost testate, iar rezultatele au fost centralizate și analizate de către Pesticide Action Network UK (PAN UK), o organizație non-profit cu sediul în Brighton.

Philip Cox, directorul comercial al Cramelor Recaș, a negat vehement acuzațiile, declarând că afirmațiile sunt false și că toate produsele lor sunt testate anual pentru a se asigura că nu depășesc limitele legale permise de Uniunea Europeană.

Totuși, preocupările cu privire la efectele asupra sănătății umane au fost ridicate de PAN UK, subliniind că vinurile cu multiple pesticide reprezintă o zonă puțin înțeleasă și problematică.

Nick Mole, cercetătorul PAN UK, a subliniat că o modalitate sigură de a evita ingerarea pesticidelor este să se opteze pentru vinuri organice, care sunt create fără utilizarea acestor substanțe chimice nocive. Mai mult, el a apelat la guvern să extindă testarea reziduurilor de pesticide la toate produsele consumate în Marea Britanie, subliniind necesitatea susținerii producției ecologice pentru a reduce expunerea publicului la reziduurile de pesticide și pentru a contribui la atingerea obiectivelor legate de mediu.

Sursă: Daily Mail

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise