România, în topul european al cheltuielilor de consum pentru alimente

Un studiu european realizat pe parcursul anului 2022 a relevat că România ocupă prima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile de consum destinate alimentelor și băuturilor non-alcoolice.

Dacă media la nivelul UE a fost de aproximativ 15%, românii au alocat impresionanta cifră de 25% din cheltuielile totale de consum pentru această categorie.

Comparativ cu alte țări europene, Bulgaria s-a clasat pe locul doi, cu 20,8%, iar Letonia pe locul trei, cu 19,7%, evidențiind o preferință deosebită a românilor pentru investiția în produse alimentare și băuturi non-alcoolice.

Pe de altă parte, la polul opus al clasamentului, țările cu cele mai mici procente de cheltuieli pentru aceeași categorie în 2022 au fost Irlanda, Luxemburg și Austria, cu rate cuprinse între 8 și 10% din totalul cheltuielilor de consum. Acest contrast subliniază diversitatea comportamentului de consum în rândul statelor membre ale UE.

La nivelul Uniunii Europene, în majoritatea statelor membre, cheltuielile prioritare pentru gospodării au fost cele legate de locuințe și utilități, urmate de cele pentru alimente și băuturi non-alcoolice, iar pe locul al treilea s-au situat cheltuielile pentru transport. Studiul subliniază astfel diferențele semnificative în prioritățile de consum dintre statele membre ale UE și relevă un interes deosebit al românilor pentru calitatea și varietatea produselor alimentare.

Editor: Cătălin Trifu

Sursa: Observator


Comentariile sunt închise