Salarii mai mari la APIA

Salariile funcționarilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din teritoriu vor fi egalizate cu cele ale personalului agenției de la nivel central, în acest an.

Măsura a fost luată după ce după ce angajații din țară au declanșat greve spontane și chiar au pichetat sediul Ministerului Agriculturii. În acest context, a fost numit și un nou șef la APIA, începând cu luna decembrie. Este vorba de fermierul Ionuț Lupu, care l-a înlocuit pe Cornel Turcescu.

Anunțul egalizării salariilor a fost făcut de către premierul României, Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de joi, 28 decembrie. Între timp, măsura a fost publicată și în Monitorul Oficial, potrivit Agrointel. Este vorba de Ordonanța de Urgență nr. 128/2023 care include și egalarea salariilor din centrele locale și județene ale APIA cu cele încasate de funcționarii din cadrul APIA Central.

 ”În ședința de Guvern de astăzi vom regla o mare parte din inechitățile salariale pentru funcționarii din teritoriu ai Caselor de Pensii, Inspectorate Teritoriale de Muncă (ITM), Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vor fi aduse la nivelul salarial ai celor din structurile centrale”, a anunțat premierul la începutul ședinței de Guvern de joi, 28 decembrie.

Egalizarea salariilor în cadrul APIA intră în vigoare de la 1 ianuarie și va avea loc în două tranșe egale.

”Diferențele salariale pentru funcțiile din cadrul structurilor subordonate ale Casei Naționale de Pensii Publice, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspecției Muncii, Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Institutului Național de Statistică, precum și din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, direcțiilor pentru cultură județene și a municipiului București și instituțiilor prefectului, rezultate din prevederile art. III pct. 3 și 4 și ale art. IV, se aplică în două tranșe egale, începând cu 1 ianuarie 2024 și 1 iunie 2024, la salariul de bază aferent lunii decembrie 2023, fără a depăși salariile aflate în plată la structurile supraordonate”, se arată în textul OUG nr. 128/2023.


 

Comentariile sunt închise