Italia: 96 mil. euro investiți în startup-uri din agri-food în 2023

În primele 11 luni ale anului 2023, în sectorul Food & Agriculture din Italia, pentru un total de 28 de operațiuni (din 257) s-au investit 95,7 milioane de euro în startup-uri italiene din sectorul lanțului alimentar.

Nordul conduce clasamentul cu 20 de runde și 86 de milioane de euro strânși, iar peste jumătate din capital (49,6 milioane) sunt startup-urile care operează în sectorul Vertical Farming. Există, de asemenea, 7 milioane de investiții legate de verticala Alternative Protein, adică proteine ​​alternative la carne și de origine vegetală.

Informațiile reies dintr-o analiză a Growth Capital, o bancă de investiții tehnologică lider în ecosistemul de capital de risc, care oferă un instantaneu al unuia dintre cele mai importante și mai interesante sectoare pentru capitalul de risc din Italia, luând în considerare datele dintre ianuarie și noiembrie 2023.

Privind capitalul de risc italian în 2023, reiese că o rundă de investiții din zece este legată de sectorul alimentar și agricol. Numărul de runde finalizate anul acesta în sector este în concordanță cu cel din 2022 (29) și în general cu media istorică (25) din 2018 până astăzi, evidențiind interesul constant în ciuda turbulențelor pieței” explică Andrea Casati, Vicepreședinte al capitalului de creștere. „Scăderea sumei investite, care în 2022 a fost de 148,3 milioane de euro, se datorează tendințelor generale observate în ecosistem, adică deficitului de runde în faza târzie și creșterii rundelor de pre-însămânțare”.

Majoritatea investițiilor în sectorul Food & Agriculture din Italia sunt concentrate în nordul Italiei, unde sunt 20 de runde (dintre care 4 în nord-vest și 6 în nord-est), pentru un total de 86 milioane euro (din care 75,3 milioane în Nord-Vest și 10,7 milioane în Nord-Est). Urmează Sudul, cu 4 runde închise pe parcursul anului și 6,3 milioane de euro strânși, față de 2,5 milioane în 2022. Italia Centrală, cu 4 runde, încasează în schimb 3,4 milioane, în scădere față de 2022 (8,7 milioane).

După cum reiese din analiza Growth Capital, Planet Farms, o companie din sectorul agriculturii în mediu controlat, a obținut cea mai importantă finanțare din sector în cursul anului 2023, care a făcut în noiembrie o nouă injecție de capital de 36,7 milioane de euro care va sprijini extinderea companiei.

Sursa: agrigiornale.net

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise