Comisia UE pune în pericol viitorul agriculturii ecologice

Angajamentul Uniunii Europene față de dezvoltarea agriculturii ecologice se confruntă cu un regres serios odată cu noua propunere a Comisiei Europene privind Noile Tehnici Genomice (NGT).

Deși intențiile Comisiei din spatele propunerii sunt în general bune, aceasta poate împiedica creșterea și inovarea în sectorul agriculturii ecologice, datorită sugestiei Comisiei de a impune o interdicție generală asupra culturilor NGT în agricultura ecologică.

Acesta este și cazul când vine vorba de tehnicile precise pentru a obține mutații, în ciuda faptului că aceste tehnici sunt similare cu metodele tradiționale de reproducere care au fost folosite de fermierii ecologici de zeci de ani.

În esență, aceste tehnici direcționate (sdn-1) induc modificări în genomul existent al culturilor și folosesc mecanismul natural de reparare al plantelor pentru a-și restabili cromozomii pe cont propriu.

Aceste tehnici sunt fundamental diferite de culturile transgenice, în care este introdus material genetic străin. Acestea sunt și vor fi, de asemenea, interzise în agricultura ecologică din cauza incompatibilității lor cu principiile ecologice.

Ameliorarea plantelor este un instrument indispensabil pentru dezvoltarea culturilor. De asemenea, pentru fermierii ecologici. Este necesar să facem față provocărilor cu care se confruntă producția alimentară, cum ar fi schimbările climatice. Nu numai rezistența la secetă, ci și rezistența la noi boli și dăunători ale plantelor. Noile tehnici de reproducere sunt de așteptat să fie un instrument valoros în această dezvoltare.

Ambiția Comisiei de a avea 25% din terenurile agricole din Uniunea Europeană în cultură ecologică până în 2030, ca parte a Acordului Verde European, este lăudabilă. Pentru a atinge acest obiectiv, fermierii ecologici ar trebui să aibă acces la cele mai bune condiții și instrumente posibile, cu respectarea integrității sectorului ecologic.

Din păcate, prin interzicerea tuturor acestor noi tehnici de ameliorare a plantelor în agricultura ecologică, comisia privează sectoarele ecologice de acces la noi soiuri atunci când aceste noi metode de ameliorare a plantelor trec pe scena tehnicilor mai vechi de mutageneză. Acest lucru poate lăsa sectorul ecologic doar cu cele mai ineficiente tehnici de reproducere și vedem riscul ca acest lucru să nu fie suficient pentru dezvoltarea și creșterea dorite.

Consecințele potențiale ale acestei propuneri pentru un nou regulament se extind dincolo de sectorul ecologic însuși. Obiectivele mai largi ale UE în materie de durabilitate se bazează pe practici agricole inovatoare, iar agricultura ecologică joacă un rol semnificativ în acest demers.

Încurajând utilizarea unei cote limitate a noilor NGT în agricultura ecologică, păstrând în același timp statutul de non-MG, UE poate promova în continuare practicile durabile și își poate consolida angajamentul față de un viitor mai ecologic.

Doar îmbrățișând inovarea și promovând un sector organic înfloritor putem construi în mod colectiv un peisaj agricol mai durabil și mai rezistent pentru viitor.

Sursa: euobserver

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise