Apa îmbuteliată in sticle de plastic, un ocean de nanoplastice

Un nou studiu publicat în revista americana PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) aruncă o lumină tulburătoare asupra calității apei îmbuteliate, dezvăluind că aceasta este contaminată de 100 de ori mai mult cu plastic decât se știa anterior.

Oamenii de știință au utilizat o tehnică inovatoare, folosind lasere, pentru a număra fragmentele de plastic din apă, și au descoperit în medie 240.000 de particule de plastic detectabile pe fiecare litru de apă, după testarea produselor provenite de la mai multe mărci populare.

Studiul ridică semne de întrebare privind potențialele consecințe asupra sănătății, deoarece nanoplasticele, cu dimensiuni sub un micrometru, pot intra în sistemul circulator și chiar în organe, inclusiv în creier și în inimă. Beizhan Yan, coautor al studiului, a atras atenția asupra importanței luării în considerare a alternativelor, cum ar fi apa de la robinet, pentru a evita expunerea la aceste particule microscopice de plastic.

“Dacă oamenii sunt îngrijorați de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet”, a declarat Yan. Cu toate acestea, a adăugat el, “Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potențialele consecințe ale expunerii la nanoplastice.”

Nanoplasticele au atras din ce în ce mai mult atenția în ultimii ani, fiind prezente pe întreg globul. Aceste particule microscopice pot avea consecințe grave asupra ecosistemelor și sănătății umane, iar cercetările asupra acestora sunt încă în faza incipientă. Cu toate acestea, unele studii au evidențiat deja efecte dăunătoare, inclusiv asupra sistemului reproductiv.

Cercetătorii au testat trei mărci de apă în cadrul acestui studiu, refuzând să le dezvăluie numele, subliniind că toate apele îmbuteliate pot conține nanoplastice. Rezultatele au arătat că fiecare litru de apă conține între 110.000 și 370.000 de particule de plastic, dintre care 90% sunt nanoplastice, în timp ce restul sunt microplastice. Cel mai des întâlnit tip de plastic identificat a fost nailonul, probabil provenind de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), din care sunt fabricate sticlele.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Newsweek Romania


Comentariile sunt închise