Marea Britanie, lider mondial în sustenabilitate

Potrivit unui nou raport de completivitate publicat în 2023 de către firma globală de consultanță Eight International, Marea Britanie a fost recunoscută drept lider mondial în domeniul sustenabilității.

Studiul indică faptul că Marea Britanie se situează în fruntea țărilor din Grupul celor 7 (G7) în ceea ce privește performanța sa sustenabilă.

Conform raportului, Marea Britanie ocupă locul doi în ceea ce privește Indicele său de Performanță Ambientală și locul șapte în Indicele Verde, beneficiind de niveluri reduse de emisii de carbon și poluare aeriană. De asemenea, țara este evidențiată ca fiind un lider global în generarea de energie din surse regenerabile, deși schimbările meteorologice recente au afectat ușor performanța în această privință.

Eight International a acordat Marea Britanie un scor de 0,72 pentru sustenabilitate, depășind țări precum SUA, Germania și Japonia, precum și celelalte țări G7. Mai mult, Marea Britanie s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește sustenabilitatea în rândul țărilor cu o populație de peste 25 de milioane de locuitori.

Insa atunci când au fost luate în considerare țările cu populații mai mici, poziția de liderat a Mării Britanii a scăzut ușor. În cazul țărilor cu populații sub 25 de milioane, Marea Britanie ocupă locul șase în clasamentul sustenabilității, fiind depășită de cinci țări nordice, printre care Islanda, Suedia, și Finlanda.

Cu toate acestea, critici au fost aduse prim-ministrului Rishi Sunak pentru presupusa renunțare la angajamentele anterioare privind mediul. În contextul alegerilor din 2024, Sunak pare să diminueze prioritățile verzi, miniștrii săi explorând modalități de împiedicare a extinderii Zonei de Emisii Reduse Ultra din Londra și amânând interdicția pentru vânzarea de vehicule cu motoare cu ardere internă noi, programată inițial pentru 2030.

Studiul Eight International sugerează, totodata, că îngrijorările privind reticențele Mării Britanii în anumite domenii – opunând ‘afacerile’ sustenabilității – ar putea fi nejustificate. Cercetătorii au descoperit că “competitivitatea și sustenabilitatea mediului nu sunt incompatibile”, subliniind o corelație pozitivă puternică între cele două aspecte.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Consultancy.uk

Comentariile sunt închise