Record de temperatură în 2023

Anul 2023 a marcat cu semnul său un record alarmant, fiind declarat cel mai călduros înregistrat în istoria măsurătorilor, conform serviciului climatic al Uniunii Europene.

Temperatura medie la nivel mondial a înregistrat o creștere impresionantă de 1,48 grade Celsius față de perioada preindustrială, depășind cu mult precedentul record din 2016.

Cercetătorii de la serviciul Uniunii Europene pentru climă (Copernicus) au transmis că această creștere extraordinară a temperaturii în 2023 se datorează schimbărilor climatice induse de activitățile umane și de fenomenul meteorologic El Niño. Media temperaturilor a depășit cu 1,48 grade Celsius nivelurile din 1850-1900, marcând debutul industrializării cu arderea la scară industrială a combustibililor fosili. În plus, media din 2023 a fost cu 0,17 grade peste cea din 2016.

Copernicus atrage atenția că există posibilitatea depășirii pragului critic de încălzire de 1,5 grade Celsius, stabilit în cadrul summit-ului climatic de la Paris, în următoarele 12 luni. Aceasta ar putea surveni pe măsură ce căldura de la suprafața apelor oceanice “scapă” în atmosferă, însă incertitudinea persistă, având în vedere comportamentul imprevizibil al fenomenului El Niño, conform explicațiilor lui dr. Zeke Hausfather, climatolog la Berkeley Earth, o organizație științifică americană.

În 2015, la Paris, aproape 200 de țări și teritorii s-au angajat să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial. Cu toate acestea, obiectivul asumat atunci se referă la o medie de temperatură pe termen lung, de 20-30 de ani, astfel încât depășirea pragului într-un singur an, cum ar fi 2024, nu ar constitui o încălcare a angajamentelor.

BBC atrage atenția că niciun organism științific important nu a anticipat că 2023 va fi cel mai călduros an, datorită complexității manifestării climatului Pământului. În primele luni ale anului 2023, s-au înregistrat puține zile cu temperaturi medii record, însă în a doua jumătate a anului, aceasta a devenit o tendință frecventă. Potrivit analizelor realizate de publicația britanică, aproape în fiecare zi începând din iulie, s-au înregistrat noi maxime ale temperaturii aerului, iar temperaturile la suprafața mării au depășit recordurile anterioare. Creșterea temperaturilor este atribuită încălzirii globale pe termen lung, cauzate de activitatea umană, și fenomenului El Niño, prezent în apele de suprafață din Oceanul Pacific de Est, care duce la eliberarea de căldură în atmosferă.

Analizele efectuate de BBC relevă că, în aproape fiecare regiune a Pământului, temperatura a fost mai ridicată decât media perioadei 1991-2020, când temperatura medie a crescut cu aproape 0,9 grade Celsius față de perioada preindustrială. Încălzirea globală a generat valuri de căldură intensă și incendii de pădure în America de Nord, perioade prelungite de secetă urmate de inundații în Africa de Est. Fenomene meteorologice extreme au avut loc în momente neobișnuite ale anului și au fost mult mai intense. În 2023, stratul de gheață de la suprafața Oceanului Antarctic a atins un minim istoric, iar cel din jurul Arcticii a scăzut sub media ultimei perioade. Ghețarii din vestul Americii de Nord și din Alpii europeni au traversat un sezon de topire extremă, contribuind la creșterea nivelului mărilor, conform rezumatului publicației britanice.

Sursă – BiziDay 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise