Record de export de cereale prin portul Constanța în 2023

În 2023, Portul Constanța a înregistrat un nou record în ceea ce privește exporturile de cereale, atingând cifra de 36 de milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă de 50% în comparație cu anul 2022.

Potrivit reprezentanților autorității portuare, citați de Reuters miercuri, principalele factori ai acestei creșteri notabile au fost reprezentați de volumul crescut de cereale provenind din Ucraina și de îmbunătățirile aduse infrastructurii cu finanțare europeană.

Datele indică faptul că, în anul precedent, Portul Constanța a expediat o cantitate record de 36 de milioane de tone de cereale, reflectând o creștere de 50% comparativ cu anul 2022.

Cerealele provenind din Ucraina au contribuit cu aproximativ 40% la totalul volumului. Ucraina a exportat aproximativ 14 milioane de tone de cereale prin Portul Constanța în decursul anului trecut, în creștere față de 8,6 milioane de tone în întregul an 2022.

Recordul anterior al cantităților de cereale expediate într-un singur an prin Portul Constanța se situa la puțin peste 25 de milioane de tone. Ucraina reprezintă unul dintre cei mai importanți exportatori mondiali de cereale, iar Portul Constanța a devenit ruta principală de export pentru Kiev, beneficiind de transportul cerealelor prin camioane, trenuri sau barje pe Dunăre.

Guvernul de la București urmărește să dubleze capacitățile de tranzit pentru cerealele ucrainene prin Portul Constanța, până la patru milioane de tone pe lună, și lucrează la modernizarea infrastructurii feroviare și rutiere din și în jurul portului.

Reprezentanții autorității portuare au informat miercuri că proiecte de investiții finanțate de Uniunea Europeană, în valoare de 546,8 milioane de euro, au fost finalizate anul trecut sau urmează să fie finalizate în 2024, cu proiecte noi în așteptare pentru aprobare, în valoare de 218 milioane de euro.

Traficul total de mărfuri prin Portul Constanța a atins 92,5 milioane de tone în 2023, reprezentând o creștere de 22,5% comparativ cu 2022, conform informațiilor furnizate de reprezentanții autorității portuare.

Sursă – Digi24 –

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise