Ministrul Agriculturii: România produce doar 40% din carnea de porc pe care o consumă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că România importă 60% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă şi exportă jumătate din producția de carne de pui. El anunță că Ministerul Agriculturii va face investiții în locuri de cazare în sectorul suin pentru reproducție, pentru a asigura o parte cât mai mare a consumului intern

Ministrul Agriculturii a fost prezent vineri, 12 ianuarie, la o fermă de reproducție scroafe din localitatea Baba Ana, di Județul Prahova. Acesta a declarat, în cadrul vizitei, că ministerul va învesti în asigurarea spațiilor de producție pentru suine, pentru a stimula creșterea numărului de porci.

”Vizităm toate șantierele pe care le-am deschis anul trecut. Vorbim de 28 de șantiere pentru 56.000 de locuri de cazare în sectorul de reproducţie suine, sunt cu o valoare de aproape 220 de milioane de euro, sunt proiecte foarte importante pentru salvarea acestui sector. Mandatul meu la Ministerul Agriculturii este să salvez acest sector. Este un sector foarte important pentru că ne dorim foarte mult să consumăm cât mai multă carne produsă în România”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Acesta a declarat că este păcat ca noi să importăm carne de porc când România este o țară care produce cereale.

„În perioada următoare, Ministerul Agriculturii va lansa încă 100.000 de locuri de cazare în sectorul suin pentru reproducţie pentru că avem nevoie de 9 milioane purcei pentru a asigura consumul de care românii au nevoie într-un an, aici facem referire la carne de porc”, a mai afirmat ministrul Florin Barbu.

Conform celor declarate de ministru țara noastră importă 60% din carnea de porc pe care o consumă deoarece producția internă nu acoperă decât 40% din consum.

La polul opus se află producătorii de carne de pui, care exportă semnificativ.

„Am investit peste 100 de milioane de euro în sectorul avicol, avem un grad de autosuficienţă de 150%, asta înseamnă că 50% din carnea de pui care se produce în România merge la export. (…) La finele anului 2024 vom avea încă 9 milioane de locuri de cazare în plus în sectorul avicol faţă de ce este existent”, a mai adăugat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a declarat că pentru prima dată în istoria modernă, în anul 2024 bugetul Ministerului Agriculturii se ridică la 2% din PIB.

Sursa: digi24

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise