Dieta mediteraneană – cel mai bun sistem alimentar din lume

BOLOGNA – De la pactul de relansare la recunoașterea internațională, Dieta Mediteraneană este un exemplu unic al legăturii dintre sănătate, durabilitate, valoarea agriculturii și pescuit. „Dieta mediteraneană este cea mai bună din lume, o moștenire care trebuie apărată și promovată”.

Așa a comentat ministrul Francesco Lollobrigida la știrea că pentru al șaptelea an la rând revista americană U.S. News&World Report a recunoscut valoarea sistemului alimentar italian. „Revista a încununat Dieta Mediteraneană drept cea mai bună din toate timpurile, în special pentru familie, pentru diabet, pentru oase și pentru inimă”, subliniază ministrul.

Valoarea dietei mediteraneene a fost evidențiată și de Legacoop Agroalimentare care, în iulie anul trecut, cu ocazia summit-ului ONU privind sistemele agroalimentare, a organizat evenimentul Dieta mediteraneană între sport, sănătate și cooperare împreună cu Legacoop, Institutul Future Food, Municipalitate din Pollica – Secretariatul Permanent al Comunităților Emblematice UNESCO ale Dietei Mediterane. Și cu acea ocazie a fost lansat pactul agroalimentar public/privat pentru a îmbunătăți dieta mediteraneană, având în vedere că doar 13% dintre italieni o urmează. Un pact care reunește sectorul primar, cooperativele, comerțul cu amănuntul la scară largă, cateringul și lumea cercetării.

„Dieta mediteraneană este un stil de viață, este emblema bunăstării italiene. Este valoarea producției agricole și piscicole care interfață cu cultura noastră, istoria noastră”, comentează Cristian Maretti, președintele Legacoop Agroalimentare. „O dietă care are, de asemenea, o valoare importantă de durabilitate a mediului, culturile istorice potrivite zonei în care sunt cultivate având un impact mai scăzut”.

Producția agricolă și alimentația care totuși trebuie să facă față schimbărilor care au loc. „Evoluțiile trebuie luate în considerare pe o cale care trece și prin tehnici genomice pentru a îmbunătăți rezistența la schimbările climatice. Pe scurt, o dietă mediteraneană dinamică, care se bazează pe principiile culturale care au distins-o întotdeauna, inclusiv pe aspectul convivial al consumului de alimente.”

Din acest motiv este important „să reiterăm necesitatea colaborării și gândirii în termeni de cooperare între sectorul primar, distribuția pe scară largă, catering (cu bucătărie italiană pentru care s-a cerut recunoașterea UNESCO) și cercetare. A mânca bine, de calitate și corect înseamnă a trăi mai bine și deci a economisi pe sistemul de sănătate fără a cădea în scurtătura „medicalizării alimentelor”.

Sursa: agricultura.it

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise