Belgia pune etichetarea Nutriscore din nou pe agenda UE

Președinția Belgiei a Consiliului UE va organiza în aprilie un simpozion științific pe tema etichetării nutriționale controversate a alimentelor pentru a „împărtăși experiențele” cu privire la sistem, redeschizând dezbaterea dintre statele membre care îl folosesc și cele care se opun adoptării sale la nivelul UE.

​Ideea este de a face un bilanț și de a „împărtăși experiențele cu perspective diverse cu privire la un sistem voluntar de etichetare în fața ambalajului deja introdus în unele țări UE”, potrivit programului președinției.

Simpozionul, programat pentru 25 aprilie, „va fi organizat la nivel de experți”, au declarat pentru Euractiv surse din președinția UE.

Lansat în Franța în 2017, Nutriscore este un sistem de etichetare cu coduri de culori, de la A-verde, care desemnează „cel mai sănătos”, la E-red, care clasifică alimentele în funcție de valoarea lor nutritivă, calculată pe o porție standard.

De la sfârșitul anului 2023 se aplică un nou algoritm, cu parametri mai stricți pentru lapte și cereale pentru micul dejun, în timp ce uleiul de măsline și alte grăsimi de origine vegetală câștigă puncte față de clasamentul anterior.

În planul de acțiune care însoțește strategia de politică alimentară emblematică a UE „De la fermă la furculiță”, Comisia Europeană a anunțat o etichetare nutrițională obligatorie la nivel de bloc a alimentelor până la sfârșitul anului 2022.

Potrivit unui studiu al Comisiei din 2020, etichetele care utilizează coduri de culori în combinație cu un indicator gradat, cum ar fi Nutriscore, sunt candidatul cel mai bine plasat pentru a inspira modelul la nivelul UE.

Dar, ca și alte inițiative care vizează „facilitarea trecerii la diete sănătoase și durabile” – așa cum spune Planul de acțiune „De la fermă la mâncare” – propunerea legislativă a fost amânată.

Oficialii Comisiei au declarat la sfârșitul anului 2022 că amânarea a fost menită să evite polarizarea excesivă a dezbaterii, deoarece dosarul va fi discutat în Parlamentul European aproape de alegerile UE din iunie. De atunci, subiectul a fost scos de pe masă.

Inițiativa belgiană ar putea readuce în lumina reflectoarelor Nutriscore

Nutriscore este o problemă foarte dezbinătoare, deoarece schema franceză este doar unul dintre sistemele de etichetare nutrițională utilizate în prezent în Europa. Alte exemple sunt „Gaura cheii” în țările nordice și „Simbolul inimii” în Finlanda.

Belgia face parte din coaliția internațională pentru guvernarea Nutriscore, împreună cu alte cinci state membre plus Elveția, încercând să facă sistemul compatibil cu diferitele orientări alimentare naționale.

Italia, cel mai vocal adversar al Nutriscore, promovează o schemă alternativă numită „bateria nutrinform”. La o dezbatere din 2020 între miniștrii agriculturii, Roma a câștigat sprijinul altor șase țări UE.

În noiembrie 2022, în timpul primei sale întâlniri cu omologii săi din UE, ministrul italian al Agriculturii Francesco Lollobrigida și-a reiterat aversiunea față de scorul Nutri.

Sursa: euractiv

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise