Ministrul Mediului: alocări record pentru “Casa Verde Fotovoltaice” și “Rabla Plus”

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a prezentat planurile pentru programele desfășurate prin Administrația Fondului de Mediu. Două noi inițiative au fost aduse în atenție, anume “Rabla pentru sobe” și “Rabla pentru tractoare şi maşini agricole”. Prin aceste programe, beneficiarii pot obține sume de până la zece mii de lei pentru înlocuirea sobelor vechi, cu randament ineficient, cu unele noi.

Ministrul a subliniat că programul “Casa Verde Fotovoltaice” va beneficia de un buget record de două miliarde de lei, destinat exclusiv persoanelor fizice, la care se adaugă alte 250 de milioane de lei pentru unitățile de cult și instituțiile publice din domeniul asistenței sociale. “Ne propunem să continuăm până când fiecare acoperiș din România va fi echipat cu panouri fotovoltaice. Suma de două miliarde reprezintă cu siguranță un buget record, la fel cum 1,75 miliarde a fost considerat un buget record pentru anul 2023. Cu toate acestea, avem intenția să fim și mai ambițioși”, a afirmat ministrul Fechet.

În ceea ce privește programul “Rabla Plus”, care facilitează achiziționarea de mașini electrice și hibride, ministrul Mediului a anunțat o creștere a bugetului la un miliard de lei, comparativ cu cei 780 de milioane de lei alocați în anul precedent. “Este extrem de important să subliniem creșterea bugetului pentru Programul Rabla Plus. Avem în vedere o alocare record de un miliard de lei, în creștere față de cei 780 de milioane de lei din anul anterior. Această majorare semnificativă se datorează direcției noastre de a transfera sume substanțiale de la Rabla Clasic către Rabla Plus, susținând astfel vehiculele cu motoare electrice. Sperăm să înregistrăm rezultate remarcabile până la finalul anului viitor, având în vedere acest buget fără precedent”, a adăugat ministrul

Se remarcă faptul că, la sfârșitul anului trecut, Guvernul a decis să reducă semnificativ subvențiile pentru fotovoltaice, mașini electrice și automobile noi în general. Tichetele Rabla au fost reduse la 5.100 de euro (față de 11.000), iar finanțările pentru fotovoltaice au fost diminuate la jumătate.

Sursă – BiziDay 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise