Premierul Ciolacu – set de măsuri dedicate transportatorilor și fermierilor

“Oferim un sprijin financiar direct de 100 de euro la hectar pentru agricultorii din sectorul vegetal, cu scopul de a compensa pierderile generate de conflictele din zona de război. Intenționăm să legalizăm echivalarea permisului auto la categoriile B și B1 pentru conducerea tractoarelor.”

“Am aprobat un prim pachet de măsuri în urma consultărilor cu fermierii și transportatorii, recunoscând că nemulțumirile exprimate în proteste au fost justificate. În ceea ce privește agricultorii, avem mai multe inițiative. Acordăm un sprijin financiar direct de 100 de euro la hectar pentru cultivatorii din sectorul vegetal, pentru a compensa pagubele suferite în urma conflictului din Ucraina, în special asupra culturilor înființate în toamna anului 2022. Compensația acordată fiecărei întreprinderi agricole nu va depăși suma de 280 de mii de euro. Estimăm că vor beneficia peste 162 de mii de fermieri, iar efortul financiar va depăși 250 de milioane de euro”, a declarat premierul Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat că solicitarea de a echivala permisul auto la categoriile B și B1 pentru conducerea tractoarelor i s-a părut rezonabilă și că guvernul va adopta această măsură în cadrul legislației de astăzi.

“În plus, soluționăm și problema utilajelor agricole, extinzând excepțiile privind înmatricularea și inspecția tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va avea posibilitatea să efectueze inspecția tehnică periodică pentru vehiculele agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Este o soluție rațională să nu impunem fermierilor să-și transporte utilajele de pe câmp sau din pădure la stațiile RAR, ci să facilităm acest proces în mod invers”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Sursă – BiziDay –

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise