Carlsberg nu mai are dreptul să comercializeze berea Baltika în Rusia

Compania de bere din Copenhaga, Carlsberg, nu mai are dreptul să comercializeze marca de bere rusească Baltika pe piețele internaționale.

Decizia a fost luată de un tribunal rus, revocând drepturile de proprietate intelectuală ale producătorului danez de bere după ce Moscova a confiscat activele sale locale.

În luna iulie, Moscova a preluat controlul asupra participației deținute de Carlsberg la Baltika, cel mai mare producător de bere din Rusia, și a catalogat-o sub deviza „administrare temporară”.

Carlsberg semnase deja un acord prin care se transfera dreptul de marcă către entități Carlsberg din străinătate, la momentul preluării, fără implicarea noului președinte al companiei, Taimuraz Bolloev, potrivit unui raport al ziarului Vedomosti.

Baltika poate continua să folosească mărcile Carlsberg în Rusia

Ulterior, Baltika, aflată sub controlul Moscovei, a solicitat tribunalului de arbitraj din Sankt Petersburg și regiunea Leningrad să declare nul acordul de licență care dădea Carlsberg drepturile de utilizare a produselor Baltika în Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Ucraina, Tadjikistan, Mongolia și Turkmenistan.

Aparent, un raport Vedomosti din decembrie a raportat că Prim-vicepreședintele Baltika, Alexander Dedegkaev, a apelat la Kremlin pentru ajutor.

În 22 ianuarie instanța a dat o decizie care a satisfăcut complet cererea celor de la Baltika. Procesul a fost unul cu circuit închis, iar detaliile suplimentare nu se cunosc pentru a nu risca scurgerea de informații din documentele cu secrete comerciale.

Carlsberg a refuzat să ofere un răspuns oficial.

Cu toate acestea se știe că Carlsberg acceptase să își vândă activitatea din Rusia cu mai puțin de o lună înainte de sechestru. Situația este reprezentativă pentru toate companiile occidentale care încearcă să-și extragă fonduri din Rusia, în condițiile în care acestea renunță la active în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Sursa: retail.ro

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise