Protestele fermierilor din Italia

Din Emilia-Romagna până în Sicilia, trecând prin Umbria și Abruzzo, fermierii italieni continuă să iasă în stradă cu tractoarele, urmând drumul trasat de mobilizarea națională.

Motivele protestelor

Mobilizarea vizează politicile agricole ale Uniunii Europene. Printre solicitări: „Subvenții, prețurile angro să fie revizuite, nu cărnii sintetice, nu lăcustelor ca hrană, nu sistemelor fotovoltaice pe teren productiv”.

Sunt cultivatori de grâu și porumb care sunt supărați pe noile reguli comunitare: din acest an obligația de a menține necultivat 4% dintr-un teren semănat de peste 10 hectare. Dar și problema prețurilor. În Comisia de Agricultură a Camerei există un proiect de lege care modifică decretul legislativ din 2021 împotriva practicilor neloiale: a fost introdus un cost de producție care trebuie luat în considerare în prețul de vânzare. „Problema – denunță manifestanții – este că încă nu am văzut nimic”. Ei primesc bănuți, în timp ce consumatorul plătește scump. Apoi celelalte probleme în joc: așa-numita carne sintetică și alimente pe bază de celule, făinurile de insecte, creșterea costurilor amețitoare ale ipoteci, costul combustibilului și impozite: legea bugetului reintroduce impozitul pe venitul agricol.

Protestele de pe străzile italiene se extind în mai multe regiuni

Fermierii din Molise de Jos, zona de sud la Marea Adriatică, au ieșit în stradă, afectați de o criză profundă, de dificultatea de a continua să producă grâu și de dorința de a proteja pământul fertil împotriva avansării centralelor de energie regenerabilă. Peste o sută de tractoare au aglomerat Piazza del Papa din Termoli săptămâna trecută după ce au traversat SS16, blocând traficul și provocând neplăceri. Fermierii, sosiți din Mafalda, Guglionesi, Larino, San Martino in Pensilis, Campomarino, în provincia Campobasso, au rămas zi și noapte în garnizoană până sâmbătă.

Trei zile de demonstrație pentru a cere „sprijin” guvernului regional, național și european. „Nu tendinței de utilizare a terenului foarte fertil din Molise de Jos pentru instalarea de stâlpi eolian sau fotovoltaici – declară Marco Travaglini – Important este că nu se mai cultivă. Am primit chiar și contribuții pentru a lăsa pământul necultivat. Deci ei ne iau demnitatea”.

Problemele nu se opresc aici. „Avem foarte multe probleme cu mistreții – adaugă Travaglini – cu recolta în general. Nu mai avem nicio subvenție împotriva costurilor vertiginoase la motorină. Este de neconceput să luăm posibilitatea cultivării grâului unui fermier, este ceva inacceptabil. Nu mai putem concura cu lobby-urile”. Se solicită Consiliului Molise „contribuții nerambursabile pentru recuperarea prejudiciului de la mucegaiul din 2023”.

Prezența tractorului și în zona Vibonese, în Calabria

În provincia Vibo, fermierii s-au adunat la bordul vehiculelor lor agricole pentru a revendica o serie de drepturi, de la contrastarea politicilor europene în domeniu până la denunțarea practicilor „suspecte” în distribuirea fondurilor. Tractoarele au format o mică garnizoană la intrarea în intersecția Pizzo Calabro a autostrăzii mediteraneene A2. După blocajele de pe drumul de stat 106, protestul de la Cetatea regională și manifestațiile de la Cosenza și Lamezia Terme, protestul lumii agricole calabrese se extinde. De remarcat unele inconveniente în ceea ce privește traficul reglementat de poliția municipală Pizzo și tronsonul Vibo din Polstrada.

​Protestul fermierilor sicilieni continuă până la capătul amar. Muncitorii și antreprenorii din insulă mărșăluiesc de zile întregi pe drumul de stat Palermo-Sciacca. Alte demonstrații sunt planificate pentru a denunța starea de criză din sector. „Sicilia își ridică vocea în tăcerea asurzitoare a politicii și a sindicatelor – spune Franco Calderone, unul dintre organizatorii manifestației -. Am ieșit în stradă în legitimă apărare, ca să nu mâncăm făină de greieri, carne sintetică, zahăr, vin, legume provenite din Africa de Nord cultivate cu produse fitosanitare toxice. Sicilia își ridică vocea pentru a denunța starea de criză în sectorul agricol și a numerelor de TVA, pentru a denunta lipsa de interes a politicienilor în fața acestei crize economice imense care a avut a dus la emigrarea a 800.000 de tineri în ultimii doi ani”.

Tractoare împotriva alimentelor sintetice în Lucca

Peste 50 de tractoare și vehicule agricole au mărșăluit săptămâna trecută de la Capannori la Lucca pentru a protesta împotriva acordului ecologic și pentru a cere protecție pentru apariția alimentelor sintetice. După mitingul din fața clădirii municipale din Capannori (Lucca), demonstrația a traversat câmpia Lucca până la caseta de taxare a autostrăzii Frizzone, iar apoi de-a lungul Via Pesciatina, până la Lucca.

Procesiunea lentă a provocat în mod natural unele întreruperi în trafic, dar fermierii din Lucca au găsit solidaritatea cetățenilor. Pe tractoare nu sunt pancarte ale sindicatelor, asociațiilor sau partidelor, ci doar steaguri italiene și câteva semne: „Ucigașul Europei”, „agricultura moare” și „Hai să ne salvăm mâncarea” sunt câteva exemple.

În Umbria, paradă în afara Assisi

În Umbria, în provincia Perugia, fermierii cu tractoarele au defilat pe străzile din afara Assisi: puțin sub o sută de participanți, potrivit unei estimări a organizatorilor. Manifestația s-a desfășurat într-o manieră ordonată și fără a crea niciun inconvenient deosebit circulației rutiere, totul sub supravegherea forțelor de poliție.

Lazio: Comitetul Fermierilor Tradați blochează caseta de taxare A1

Neplăceri s-au produs și în Lazio, cu noul protest al Comitetului Fermierilor Tradați în apropierea casei de taxare a autostrăzii A1 Orte. Diverse vehicule de lucru inclusiv autoutilitare și tractoare, cu manifestanții care au traversat sensul giratoriu mare din fața intrării pe autostradă, supravegheați de poliție. În urma demonstrației, s-au semnalat încetiniri ale traficului pe ambele benzi ale legăturii Terni-Orte, în special cea din sensul Orte.

Sursa: rainnews.it

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise