UK: reglementări privind produsele de origine vegetală și animală

Marea Britanie a implementat noi reglementări privind controlul produselor de origine vegetală și animală provenite din Uniunea Europeană, generând posibile creșteri de prețuri. Aceste modificări afectează diverse categorii de produse, inclusiv lactatele, carnea și florile.

De la 31 ianuarie, orice transport de produse de origine vegetală și animală considerate a avea un “grad de risc mediu” asupra sănătății va fi supus unor controale, necesitând prezentarea unor certificate de sănătate. În cazul produselor animale, certificatul trebuie emis de un veterinar local pentru a garanta consumul acestora. De asemenea, începând cu 30 aprilie, vor fi efectuate controale fizice la frontiere pentru toate produsele importate din UE.

Aceste măsuri sunt parte a noilor reglementări Brexit, adoptate în scopul protejării biosecurității. Conform informațiilor de la Sky News, aceste controale la frontieră vor implica costuri totale de peste 500 de milioane de lire sterline pentru consumatori și întreprinderi britanice, posibile întârzieri ale livrărilor și potențiale penurii alimentare. Florile, brânzeturile, alte produse lactate, carnea congelată și peștele sunt printre produsele afectate.

Aproape 80% din importurile de legume și 40% din cele de fructe ale Marii Britanii provin din Europa. Lucrătorii din industria alimentară avertizează că noile controale ar putea determina o creștere totală a prețurilor fructelor și legumelor proaspete cu aproximativ 200 de milioane de lire sterline. În timp ce companiile europene consideră controalele inutile, argumentând că acestea reproduc verificările deja efectuate în țările UE, importatorii britanici susțin că noile norme vor crește costurile de transport cu aproximativ 17%, generând astfel majorări de prețuri în magazine. De exemplu, directorul florăriei Green & Bloom, Freddie Heathcote, a indicat că taxele de expediere către anumite orașe britanice, precum Dover, vor crește cu 20-45 de lire sterline pentru fiecare categorie de produse.

Sursă – BiziDay 

Editor: Florin Niță


 

Comentariile sunt închise