Derogare temporară în cazul terenului nelucrat
Fermierii protestează, iar Comisia Europeană examinează posibilitatea unei “derogări temporare” de la regulile privind terenul nelucrat din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).
Aceste reguli, care impun alocarea a 4% din teren pentru nelucrat, au stârnit nemulțumire printre fermierii europeni și au fost criticate intens. Anunțul Comisiei Europene a fost făcut marți și vizează adoptarea unei derogări, continuând astfel excepția acordată în 2023, în urma conflictului din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a precizat că propunerea referitoare la o derogare temporară va fi analizată joi de către Executivul comunitar. Numeroase state europene, printre care Franța și România, au cerut prelungirea acestei derogări. La recenta reuniune a Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) desfășurată săptămâna trecută la Bruxelles, ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, a insistat asupra necesității de a obține derogări de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu. Aceste standarde se referă la rotația culturilor și la condiția de a lăsa nelucrată 4% din suprafața fermei.
Florin Barbu a argumentat că, până când problemele fermierilor români legate de directivele și regulamentele Uniunii Europene nu vor fi rezolvate, atât miniștrii, cât și comisarul european ar trebui să-și asume responsabilitatea și să găsească soluții.
Ministrul a subliniat necesitatea derogărilor de la standardele GAEC 7 și GAEC 8, evidențiind dificultățile pe care le întâmpină fermele integrate vegetal cu zootehnie din România.
Barbu a insistat și asupra faptului că, în 2023, s-a obținut o derogare similară și solicită prelungirea acesteia și pentru anul 2024. El a avertizat că, în absența acestei derogări, soluționarea problemelor fermierilor în cadrul Uniunii Europene va rămâne dificilă.
Sursă – Digi24 –
Editor: Florin Niță
Comentariile sunt închise