Proteste ale fermierilor la nivel european

Sute de tractoare au blocat centrul orașului Bruxelles, iar Parlamentul European a fost ținta unor atacuri cu ouă într-un val de proteste al fermierilor care a cuprins Europa în ultimele luni. Cu toate că agricultura nu era pe agenda liderilor UE, fermele europene au transmis un mesaj puternic despre nemulțumirile lor, care nu pot fi ignorate de politicieni.

Proteste similare au avut loc în țări precum Grecia, Germania, Portugalia, Polonia și Franța, unde blocarea unei autostrăzi la Paris a luat guvernul prin surprindere. Motivele protestelor variază, dar multe dintre ele sunt comune la nivel continental.

Fermierii se confruntă cu o serie de probleme, printre care scăderea prețurilor de vânzare, creșterea costurilor, reglementări stricte, retaileri puternici, datorii, schimbări climatice și importuri ieftine din străinătate. Un sistem agricol al UE bazat pe ideea că “mai mare înseamnă mai bine” a contribuit la consolidarea fermelor mari și la scăderea competitivității celor mai mici.

Politicile climatice ale UE, cum ar fi strategia “de la fermă la furculiță”, au stârnit îngrijorare în rândul fermierilor, care se plâng că sunt nedrepte, nerealiste și economic neviabile. În plus, politica agricolă comună (PAC) de 55 de miliarde de euro pe an, care a susținut securitatea alimentară a Europei timp de peste 60 de ani, se confruntă cu critici din partea fermierilor.

Cu alegerile pentru Parlamentul European programate în iunie și sprijinul tot mai mare din partea partidelor de extremă dreaptă, este de așteptat ca presiunea asupra politicienilor să crească, iar concesiunile suplimentare să fie inevitabile.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Guardian


Comentariile sunt închise