Vânzările McDonald’s scad din cauza boicotului pentru conflictul Israel-Gaza

McDonald’s a ratat un obiectiv cheie de vânzări, parțial din cauza boicotării de către clienți pentru sprijinul perceput pentru Israel.

Lanțul de fast-food a raportat prima scădere a vânzărilor trimestriale în aproape patru ani din cauza creșterii slabe a diviziei sale internaționale de afaceri.

Șeful acesteia a recunoscut anterior impactul conflictului, dând vina pe „dezinformare”.

Acțiunile McDonald’s au scăzut cu aproximativ 4% după anunț.

McDonalds este una dintre numeroasele corporații occidentale, ca Starbucks și Coca Cola, care au fost boicotate de către militanții anti-israelieni.

Firma a spus că conflictul Israel-Gaza a „impactat semnificativ” performanța pe unele piețe de peste mări în al patrulea trimestru al anului 2023.

În ramura care include vânzările din Orientul Mijlociu, China și India, creșterea vânzărilor a fost de 0,7% în trimestrul al patrulea din 2023 – cu mult sub așteptările pieței.

Afacerile sale din Malaezia, Indonezia și Franța au fost afectate, cel mai mare impact fiind resimțit în Orientul Mijlociu, a declarat luni directorul executiv Chris Kempczinski.

„Atâta timp cât acest război va avea loc… nu ne așteptăm să vedem vreo îmbunătățire semnificativă pe aceste piețe”, a adăugat șeful McDonald’s.

McDonald’s se bazează pe un sistem de franciză în care mii de companii independente dețin și operează majoritatea celor peste 40.000 de magazine din întreaga lume. Aproximativ 5% dintre punctele sale de desfacere sunt situate în Orientul Mijlociu.

Retailerul de fast-food a atras critici după ce franciza sa din Israel a declarat că a oferit mii de mese gratuite membrilor armatei israeliene, stârnind apeluri de boicotare a mărcii de către cei supărați de răspunsul militar al Israelului în Gaza.

Aceasta i-a determinat pe proprietarii de francize din țări cu majoritate musulmană, cum ar fi Kuweit, Malaezia și Pakistan, să facă declarații de distanțare de firmă.

Dl Kempczinski a numit reacțiile „descurajatoare și nefondate” și a dat vina pe „dezinformarea”.

Vânzările globale McDonald’s au crescut cu puțin sub 4% în al patrulea trimestru, în scădere de la 8,8% în trimestrul precedent și sub media anuală.

Corporația a beneficiat de inflația prețurilor, înregistrând cea mai puternică creștere a vânzărilor în Statele Unite, în timp ce a crescut vânzările în Marea Britanie, Germania și Canada.

Dar afacerea sa din SUA a înregistrat o creștere a vânzărilor mai slabă decât se spera, deoarece clienții cu venituri mai mici au comandat mai puține alimente și au optat pentru produse mai ieftine din meniu.

McDonald’s a declarat luni că gândurile sale sunt la familiile și comunitățile afectate de conflictul din regiune.

Acesta a spus că „va continua să rămână concentrat pe sprijinirea oamenilor noștri și a comunităților locale în care activăm”.

Sursa: bbc

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise