Comisia Europeană acordă 241 mil. euro ajutor agricol României

Comisia Europeană a aprobat vineri o schemă de ajutoare în valoare de 241 milioane de euro (1,2 miliarde de lei) pentru agricultorii români, în special pe cei afectați în mod direct de dificultățile apărute pe piața agricolă ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.

Ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe și va fi destinat în mod special producătorilor de cereale de iarnă și rapiță, care se confruntă cu pierderi de lichiditate financiară din cauza turbulențelor de pe piața agricolă. Fiecare beneficiar va primi un sprijin care să nu depășească suma de 280.000 de euro, iar programul de ajutorare se va desfășura până la data de 30 iunie 2024.

Decizia Comisiei Europene vine în contextul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat inițial la 23 martie 2022 și modificat ulterior în iulie și octombrie 2022. Prin această acțiune, Comisia a recunoscut că situația reprezintă o perturbare gravă a economiei românești, conform prevederilor din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.

Această inițiativă are ca obiectiv atenuarea impactului asupra agricultorilor români, oferindu-le sprijin financiar pentru a trece peste provocările create de criza agricolă asociată conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, măsura adoptată reprezintă doar un pas în abordarea complexă a consecințelor economice generate de evenimentele din regiunea Europei de Est.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Digi24


Comentariile sunt închise