RetuRO inaugurează un nou centru în Giarmata

RetuRO, responsabilul de administrarea Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai amplu proiect de economie circulară din România, deschide al doilea centru de colectare a ambalajelor de băuturi din țară, situat în parcul logistic din Giarmata, județul Timiș.

Aici vor fi prelucrate, sortate și direcționate către reciclare exclusiv ambalajele de băuturi returnate de către consumatori prin intermediul Sistemului de Garanție-Returnare, marcându-le cu un cod de bare specific și logo-ul “Ambalaj cu garanție”. Centrul RetuRO din Giarmata se întinde pe o suprafață de aproximativ 4.400 de metri pătrați și este echipat cu tehnologii avansate pentru procesarea ambalajelor.

Odată ce acest centru își va începe activitatea, RetuRO creează noi locuri de muncă ecologice, cu cei 32 de angajați care vor lucra în două schimburi în acest centru de colectare. RetuRO va dezvolta gradual infrastructura centrului regional pentru Sistemul de Garanție-Returnare până la sfârșitul anului, în paralel cu creșterea volumului de ambalaje de băuturi introduse pe piață de producători, returnate de consumatori și colectate de comercianți. Împreună cu centrul RetuRO din Bonțida, RetuRO va procesa aproximativ un miliard de ambalaje de băuturi anual.

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO: Lansarea celui de-al doilea centru de sortare și numărare RetuRO este mai mult decât deschiderea unei noi facilități de colectare a ambalajelor; reprezintă consolidarea angajamentului nostru față de remodelarea peisajului reciclării din România. Obiectivul nostru este să facem reciclarea accesibilă pentru fiecare român, integrată în mod facil în rutina zilnică.

De la lansarea oficială a Sistemului de Garanție-Returnare în România, pe 30 noiembrie, am observat o integrare graduală a ambalajelor SGR în magazinele de retail. Producătorii și importatorii au trecut deja la utilizarea exclusivă a ambalajelor SGR, în timp ce comercianții au început să comande primele kit-uri de colectare și să se pregătească pentru acceptarea ambalajelor goale de la consumatori, pe care apoi RetuRO le va colecta din magazinele lor. Dar acest obiectiv nu poate fi realizat doar de noi. Ne reafirmăm angajamentul față de mediu și îi invităm pe toți românii să se alăture acestui efort colectiv pentru a construi împreună un viitor mai verde pentru țara noastră.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: La doar 2 luni de la lansare, vedem că Sistemul de Garanție-Returnare aduce atât provocări, cât și progrese remarcabile în efortul nostru comun de a promova reciclarea, de a reduce impactul poluării prin ambalaje asupra mediului și de a ne asigura că atingem țintele europene privind reciclarea. Statul român și-a făcut datoria în implementarea SGR, iar această nouă fabrică este încă o dovadă că și sectorul privat își asumă cu seriozitate și responsabilitate rolul său. Capacitatea acestui centru de a procesa aproximativ 8 milioane de ambalaje pe lună subliniază importanța și necesitatea unor astfel de inițiative.

Este demn de menționat că, în România, cu cele aproximativ 7 miliarde de ambalaje pe care ne propunem să le reciclăm anual, implementăm al doilea cel mai mare sistem de Garanție-Returnare din Europa, urmând exemplul Germaniei, care procesează 18 miliarde de ambalaje pe an. SGR va deveni un exemplu de bună practică pentru guvernele din întreaga lume, fiind cel mai mare sistem de acest fel în care întregul proces este centralizat. Comercianții sunt o verigă esențială în această ecuație. Ei asigură coeziunea și funcționarea întregului lanț. Rolul lor nu se rezumă doar la aspectele comerciale; ei sunt cei care garantează succesul acestui proiect național orientat către sustenabilitate. La centrul RetuRO din Giarmata vor fi transportate atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât și automat, prin echipamente de tip RVM.

În perioada următoare, RetuRO va dezvălui și alte locații strategice care vor fi pregătite pentru a susține Sistemul de Garanție-Returnare, subliniind angajamentul companiei de a extinde rețeaua și de a dezvolta infrastructura pentru un viitor mai sustenabil.

Sursă – Digi24

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise