Europa, în lupta pentru “superculturile” agricole

O dezbatere intensă a izbucnit în Uniunea Europeană (UE) în privința unor noi tehnologii genomice care ar putea revoluționa agricultura, dar care, în același timp, ridică semne de întrebare asupra dominației marilor corporații asupra lanțului alimentar.

Acestea sunt noile tehnici de modificare genetică, printre care și cele utilizând CRISPR-Cas9, care au fost prezentate drept soluții pentru combaterea impactului crizei climatice asupra agriculturii.

Potrivit informațiilor prezentate de Politico, Parlamentul European a trecut proiectul de reguli prin care aceste semințe modificate genetic ar putea fi aduse pe piață, dar Consiliul European se confruntă cu un impas în negocieri. Controversele principale gravitează în jurul brevetelor, care ar permite unor mari corporații să-și extindă influența în sectorul agricol european.

Cinci mari companii – Bayer, Corteva, Syngenta, BASF, Limagrain și KWS – domină deja piața semințelor modificate genetic, iar brevetele ar consolida și mai mult poziția acestora. Departamentul Agriculturii al Statelor Unite a recunoscut că această dominație a dus la limitarea inovației și diversității genetice.

În contextul legislativ, fermierii europeni se confruntă cu riscul ca culturile lor să fie contaminate cu soiuri brevetate, iar micii producători întâmpină deja dificultăți în fața unor giganti agricoli care obțin brevete pentru varietăți similare, chiar și după decenii de muncă dedicată.

Cu toate acestea, Comisia Europeană pare să amâne schimbarea regulilor, iar criticii atrag atenția că întreaga piață ar putea fi afectată înainte ca un raport privind impactul brevetelor de modificare genetică să fie publicat în 2026. Disputa continuă, iar rezultatul ar putea determina viitorul agriculturii europene și accesul fermierilor la tehnologii inovatoare.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Digi24


Comentariile sunt închise