Cârnații, vedetele industriei alimentare: valoarea depășește 1 mld. euro anual

Cârnații au devenit adevărații regi ai bucătăriei, cu o producție locală anuală de aproape 1 miliard de euro, reprezentând cea mai mare valoare adăugată din industria alimentară. România ocupă locul al șaptelea în Uniunea Europeană în ceea ce privește valoarea producției de cârnați, având o cotă de 3,5% din piață. Datele furnizate de Eurostat arată că în 2022, cârnații au detronat berea și au devenit lideri în topul categoriilor din industria alimentară și a băuturilor, în funcție de valoarea generată. Aceasta este concluzia pentru ultimul an pentru care există date disponibile.

Studiul „Key Figures On The European Food Chain 2023 Edition“, recent publicat de Eurostat, dezvăluie că în 2022, producția de cârnați din industria alimentară românească a atins o valoare de 0,9 miliarde de euro, în creștere semnificativă față de anul precedent, când valora 0,72 miliarde de euro. Această creștere de aproximativ 25% subliniază importanța cârnaților în economia alimentară a țării.

Din perspectivă valorică, brânza a fost produsul alimentar cel mai important în țări precum Italia, Franța, Grecia și Estonia. În schimb, cârnații au avut cea mai mare valoare a producției în Polonia, Austria, România, Slovacia și Slovenia. Eurostat a analizat 12 categorii de produse alimentare și băuturi, iar trei grupuri de produse au înregistrat o valoare totală a producției UE de peste 25 miliarde de euro în 2022: băuturi răcoritoare (30 miliarde euro), prăjituri și produse de patiserie (27,8 miliarde euro) și, desigur, cârnați (26,6 miliarde euro).

Aceste cifre subliniază importanța cârnaților în peisajul alimentar european și confirmă că aceștia nu sunt doar o delicatesă, ci și un motor economic puternic.

Sursa: Ziarul Financiar

Editor: Rares Stan


Comentariile sunt închise