Ministrul Agriculturii italian: „Vom schimba Europa”
Ieri, tractoarele s-au întors să manifeste pe străzile Romei. Ministrul Agriculturii și Suveranității Alimentare, Francesco Lollobrigida, într-un interviu pentru „Tempo” explică intențiile guvernului:
„În Italia evenimentul a fost foarte limitat în comparație cu alte națiuni europene, deoarece niciuna dintre asociațiile care reprezintă sute de mii de fermieri nu s-au alăturat demonstrațiilor. Mulți dintre fermierii care au manifestat au făcut-o conștienți de angajamentul pe care guvernul nostru, din prima zi de preluare a mandatului, l-a pus la dispoziție unui sector care a fost puțin apreciat în Italia în ultimii ani și puțin apărat în Europa”.
„În Germania și Franța și în multe alte națiuni europene – continuă ministrul – demonstrațiile au avut mulți alți susținători motivați de chestiuni interne precum în Germania reducerea accizei la combustibil”. În fața ultimelor proteste, guvernul a decis să reînnoiască scutirea Irpef1: „Problema tăierii Irpef a fost un element extrem de marginal față de cererile fermierilor și este suficient să citiți documentele acestora pentru a ști că cererile vizau 90% la sută abordarea ideologică a Uniunii Europene față de lumea agriculturii, în special în ceea ce privește veniturile producătorilor primari și indicațiile peremptorii privind sustenabilitatea mediului necompensate prin investiții adecvate pentru a compensa reducerea producției”.
Protestul tractoarelor a început în Europa unde au reușit să convingă Comisia să schimbe cursul față de politicile ecologice începute de Timmermans și continuate de Ursula von der Leyen: „9 iunie va fi ocazia de a schimba Europa, credem că UE poate și trebuie să joace un rol într-un cadru geopolitic global, dar trebuie să ia act de eșecurile care au ieșit la iveală în ultimii ani și să-și regândească radical politicile. Suveranitatea alimentară pe care împreună cu Franța am fost primii care am amintit-o în numele nostru, al ministerelor și în acțiunea Consiliului Miniștrilor Agriculturii a devenit acum un obiectiv pentru majoritatea statelor”.
Potrivit lui ministrului „alianța dintre Partidul Popular și Socialiști a fost un dezastru, un compromis continuu descendent care a sacrificat o viziune strategică. Mizăm pe centrul-dreapta din Europa pentru a-și putea scoate tot potențialul, făcând ca Uniunea Europeană cu adevărat protagonistă și poporul italian conștient de potențialul său și rolul său. Italia este printre cele mai importante trei națiuni și în sectorul agroalimentar printre cele mai importante două. Nu numai că trebuie să își spună cuvântul, dar trebuie să fie decisivă în alegerile care se fac”.
Când a interzis carnea sintetică a fost acuzat că vrea să închidă Italia lumii: „Suntem națiunea calității, a indicațiilor geografice, prin urmare legătura puternică dintre produsele noastre, teritoriu și istoria noastră este valoarea noastră adăugată. Interzicerea producerii cărnii sintetice sau cultivate sau a alimentelor false era necesară deoarece reprezenta o amenințare din punct de vedere al sănătății, mediului, culturii și muncii. O credință împărtășită și în Europa datorită documentului prezentat de Italia care a cunoscut deja semnătura a 14 națiuni și aderarea altor 5 și deci a 19 țări europene”.
„Nouă – conchide ministrul – nu ne este frică de concurență pe niciun produs dacă jocul este cinstit. Este concurența neloială sau competiția dintre mecanisme care trădează relația dintre om, pământ și muncă în producția de alimente pe care le considerăm inamici.”
1 Impozitul italian pe venitul persoanelor fizice care fie sunt rezidente în Italia și/sau realizează venituri în Italia.
Sursa: agenzianova
Editor: Irina Bogdan
Comentariile sunt închise