Studiu Oxford: Giganții alimentari, profit maxim din vânzările de alimente nesănătoase

Un nou studiu efectuat de Universitatea Oxford a scos la iveală că majoritatea profiturilor giganților alimentari în Marea Britanie provin din vânzările de alimente nesănătoase, subliniind o preocupare crescândă legată de obezitate.

Aceste companii sunt responsabile pentru 90% din cheltuielile de publicitate online pentru ciocolată, chips-uri, biscuiți și înghețată, cu multe dintre aceste produse fiind promovate către copii.

Conform studiului, 7 din primele 10 companii alimentare la nivel global au generat peste două treimi din vânzările lor de alimente și băuturi în Marea Britanie din produse nesănătoase. În total, acești giganți au cheltuit £55 de milioane pe reclame online în 2022 pentru produse alimentare asociate cu obezitatea infantilă, cu sume semnificative alocate pentru ciocolată, chips-uri, biscuiți și înghețată.

Companii precum Ferrero, care deține Nutella, Tic Tac și Kinder Surprise, au fost aduse în atenție, având 100% din vânzările lor provenind din alimente bogate în grăsimi, zahăr sau sare în 2022. Alte nume notabile precum Mondelez, cu mărci precum Cadbury și Oreo, au vândut £2.8 miliarde de produse nesănătoase într-un an, reprezentând 98% din vânzări.

Rezultatele au stârnit indignarea unui grup de activiști adolescenți care își propun să atragă atenția asupra amenințării alimentelor nesănătoase. Aceștia au scris scrisori către directorii executivi ai celor mai mari zece companii globale, cerându-le să înceteze să vizeze copiii și să prioritizeze sănătatea populației înaintea profitului.

Deși reprezentanții unor companii precum Mondelez International susțin că majoritatea produselor lor sunt concepute ca gustări și afirmă că au luat măsuri pentru a face față provocării de sănătate publică, criticii atrag atenția asupra necesității unor schimbări fundamentale în industrie.

Cu aproape o treime dintre adulții britanici considerați obezi și aproape un sfert dintre copii fiind supraponderali sau obezi la începutul școlii, se impune o acțiune concertată pentru a aborda această criză de sănătate prevenibilă.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: The Times


Comentariile sunt închise