Franța și Polonia conduc noul val de furie al fermierilor europeni

Fermierii francezi și polonezi au condus vineri (23 februarie) un nou val de furie agricolă în Europa, ducând tractoare în marile orașe și blocând drumuri pentru a cere reglementări și impozite mai ușoare.

Fermierii de pe tot continentul protestează de săptămâni întregi pentru ceea ce ei spun că sunt reguli de mediu excesiv de restrictive, concurența din partea importurilor ieftine din afara Uniunii Europene și venituri mici.

Tractoarele au intrat în Paris în timp ce fermierii încercau să exercite presiuni asupra președintelui francez Emmanuel Macron în ajunul unui spectacol anual emblematic al agriculturii, care s-a transformat într-un eveniment politic major.

„Chiar nu suntem ascultați, pentru că suntem luați drept pioni”, a declarat pentru AFP Nicolas Bongay, președintele unui sindicat de fermieri din departamentul rural Doubs.

„Este foarte, foarte greu pentru toată lumea. Am venit aici să nu plecăm… rămânem.”

Numele lui Macron a fost fluierat și huiduit la o întâlnire a fermierilor aparținând principalului sindicat agricol din Franța, vineri seară, a declarat un jurnalist AFP.

Fermierii francezi au continuat să blocheze drumurile, să incendieze anvelopele și să asedieze supermarketurile, spunând că au nevoie de mai multe măsuri.

Fermierii din Spania au organizat și proteste în masă în această săptămână.

Premierul Ucrainei, respins

În Europa de Est, oficialii polonezi au respins vineri o delegație condusă de prim-ministrul Ucrainei, care încearcă să rezolve tensiunile cauzate de protestele fermierilor polonezi de câteva săptămâni la granița lor.

Fermierii polonezi au promis că de duminică vor bloca un drum cheie care leagă Polonia de Germania.

Fermierii polonezi au blocat punctele de trecere de la granița cu Ucraina pentru a denunța ceea ce ei spun că este concurența neloială din partea produselor mai ieftine ale vecinului lor distrus de război.

Autoritățile poloneze au spus că nu au fost niciodată de acord cu o întâlnire la graniță din cauza demonstrațiilor, despre care Ucraina spune că își amenință exporturile și că opresc livrările de arme esențiale pentru războiul său de doi ani împotriva Rusiei.

„Din păcate, oficialii guvernamentali polonezi nu au venit”, a declarat premierul ucrainean Denys Shmygal.

„Dar am făcut apel public la ei, le-am dat propunerile noastre și vom continua această muncă.”

Șeful de cabinet al premierului polonez Donald Tusk a declarat pentru AFP că Varșovia nu a trimis o delegație pentru că o întâlnire „nu are sens în acest moment”.

Cele două părți au fost „departe” de a ajunge la un acord care să pună capăt confruntării, a spus Jan Grabiec, și „nu există încă o propunere ucraineană care să permită să sperăm la încheierea impasului”.

Vineri, poliția poloneză a declarat că cereale din Ucraina au fost vărsate pe o cale ferată poloneză aproape de graniță – al doilea astfel de incident în această săptămână.

Miniștrii UE urmează să se întâlnească luni la Bruxelles pentru a discuta noile propuneri ale Comisiei Europene care vizează modificarea reglementărilor în centrul nemulțumirii, de exemplu reducerea numărului de controale asupra produselor.

Sursa: euroactiv

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise