Sistemul de garanție-returnare a ambalajelor, un succes rapid

În doar două luni și jumătate de la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), numărul ambalajelor returnate a atins cifra de 7,3 milioane. O creștere semnificativă a fost remarcată în primele săptămâni din februarie, când au fost colectate aproximativ 5 milioane de ambalaje, inclusiv PET-uri, sticlă sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri.

În decembrie 2023, prima lună de la lansarea SGR, s-au returnat peste 31.000 de ambalaje, iar în ianuarie 2024 acest număr a crescut la peste 2,24 milioane. Succesul rapid al sistemului vine pe fondul implementării la nivel național și a eforturilor depuse de RetuRO, compania care administrează Sistemul de Garanție-Returnare.

Sistemul oferă posibilitatea de colectare atât automat, prin aparate, cât și manual, prin intermediul persoanelor desemnate de comercianți. Aceștia sunt obligați să organizeze puncte de returnare, iar modalitățile de organizare variază în funcție de suprafața de vânzare.

Cu toate acestea, există și provocări. Ambalajele tradiționale coexistă cu cele SGR în piață, generând confuzie atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori. Această situație va persista până la 30 iunie 2024, când produsele non-SGR vor dispărea din magazine.

Un aspect important al sistemului este garanția de 50 de bani plătită la cumpărarea ambalajelor SGR. Acestea sunt eligibile pentru rambursare doar în punctele de returnare, iar banii pot fi recuperați în numerar, voucher sau prin transfer bancar.

Cu toate acestea, există criterii stricte pentru returnare, ambalajele trebuind să fie intacte, nedegradate și fără deformări. Simbolul “Ambalaj cu garanție” identifică produsele eligibile.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Adevarul


Comentariile sunt închise