140 de milioane de euro pentru hidrogen verde la Petrobrazi

OMV Petrom anunță planurile de a construi două instalații de producție a hidrogenului verde la rafinăria Petrobrazi, cu o capacitate totală de 55 MW. Investiția totală pentru aceste proiecte se ridică la 140 de milioane de euro, din care 50 de milioane sunt asigurate prin finanțarea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Compania a semnat recent un contract de finanțare prin PNRR pentru aceste două proiecte, în valoare de maximum 50 de milioane de euro, la care se adaugă investiția proprie de 90 de milioane de euro.

Obiectivul proiectului este să construiască două unități de electroliză a apei, cu capacități de 35 MW și, respectiv, 20 MW. Procesul de producție va fi alimentat exclusiv cu energie provenită din surse regenerabile, conform declarației de presă emise de companie. Estimările indică o producție anuală de aproximativ opt kilotone de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi.

Această finanțare a fost obținută în urma reluării în iulie 2023 a procedurii competitive pentru proiectele de sprijinire a investițiilor în hidrogen verde, lansată inițial în 2022. În prezent, proiectul se află în stadiul de proiectare, cu planul de a lua o decizie finală privind investiția în anul 2024.

Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, a subliniat importanța acestui proiect în cadrul Strategiei 2030 a companiei, care vizează sprijinirea tranziției energetice în România și în regiune. Compania se angajează să investească aproximativ 11 miliarde de euro până la sfârșitul acestui deceniu, din care aproximativ 35% vor fi direcționate către proiecte cu emisii reduse sau zero de carbon.

OMV Petrom a luat deja măsuri importante în domeniul proiectelor fotovoltaice și al electro-mobilității, iar adăugarea hidrogenului în portofoliul de proiecte cu conținut redus de carbon reprezintă un alt pas semnificativ în această direcție.

Sursă – BiziDay 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise