Franța: noi incidente între fermieri și autorități

În Franța, a izbucnit violența între fermieri și forțele de ordine la Salonul Agriculturii din Paris, înaintea vizitei președintelui Macron, pe fondul nemulțumirilor legate de noile taxe și reglementări de mediu.

Un grup de fermieri francezi a forțat intrarea și a invadat Salonul Agriculturii sâmbătă, înaintea vizitei planificate a președintelui Emmanuel Macron. Ei au protestat împotriva costurilor ridicate, birocrației excesive și reglementărilor ecologice, cerând demisia președintelui Macron și scandând sloganul “Aceasta este casa noastră!”.

Deschiderea târgului, programată inițial pentru ora 9:00, a fost amânată cu câteva ore din cauza asaltului fermierilor. Autoritățile au intervenit pentru a calma mulțimea furioasă, însă au apărut ciocniri între acestea și manifestanți, iar au fost efectuate arestări.

Președintele Macron a reacționat la incidente, declarând: “Vreau să spun fermierilor că distrugerea standurilor și împiedicarea desfășurării târgului nu îi ajută pe niciunul dintre colegii lor. Într-un fel, sperie familiile și îi descurajează să participe la eveniment.” El a decis să anuleze dezbaterea planificată la târg, la care urmau să participe fermieri și comercianți, după ce sindicatele agricultorilor au refuzat să participe.

La începutul lunii, fermierii francezi au suspendat în mare măsură protestele, care includeau blocarea autostrăzilor și aruncarea deșeurilor în fața instituțiilor publice, după ce premierul Gabriel Attal le-a promis sprijin financiar în valoare de 400 de milioane de euro. Cu toate acestea, protestele au fost reluate în această săptămână, fermierii dorind să exercite presiune asupra guvernului pentru a-și onora promisiunile.

Sursă – BiziDay 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise