Coșul de consum pentru un trai decent a crescut cu aproape 40% în ultimii trei ani

Un studiu recent realizat de fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România analizează impactul măsurilor de plafonare a prețurilor la energie și alimentele de bază adoptate de Guvernul României. Conform cercetării, aceste reglementări au dus la o reducere cu 11% a costurilor pentru bunurile și serviciile necesare unui trai decent, echivalent cu economii lunare de 1118 lei pentru o familie cu doi copii.

Efectul plafonării prețurilor a fost mai pronunțat în cazul energiei, unde economiile au fost mai semnificative decât în cazul alimentelor. În absența acestor măsuri, coșul minim pentru un trai decent ar fi crescut cu 10,4%, iar cheltuielile cu locuința și fondul de economii ar fi înregistrat creșteri notabile.

Studiul a evidențiat contextul critic în care s-au impus reglementările, având în vedere inflația de 16,8% în noiembrie 2022. Măsurile au fost aliniate cu cele adoptate de alte țări din Uniunea Europeană, toate orientate spre reducerea inflației la energie. În România, OUG 27/2022 a plafonat prețurile la gaze și electricitate, extinsă ulterior și completată prin alte acte normative.

În 2023, atenția s-a îndreptat către prețurile la alimente, iar OUG 67/2023 a limitat adaosurile comerciale pentru produsele de bază. Cu toate acestea, studiul relevă că, chiar și cu măsurile luate, coșul de consum pentru un trai minim decent este cu aproape 40% mai scump decât acum trei ani.

Chiar dacă plafonarea prețurilor a adus beneficii imediate, economiștii și analiștii subliniază necesitatea unor strategii pe termen lung pentru a gestiona inflația și a face față provocărilor economice actuale.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Wall Street


Comentariile sunt închise