Electricitate verde din Sahara pentru Marea Britanie

Regatul Unit lansează un proiect pentru a asigura alimentarea țării cu energie electrică provenită din ferme solare și parcuri eoliene situate în Sahara. Un vas va instala cabluri subacvatice care vor conecta rețeaua electrică britanică cu Marocul.

Aceste cabluri vor transporta electricitate de-a lungul coastelor Spaniei, Portugaliei și Franței, până la țărmul din Africa de Nord. Acolo, ele vor fi conectate la șapte ferme solare și aproximativ o mie de turbine eoliene, construite pe o suprafață de deșert marocan care se apropie ca dimensiune de suprafața Londrei.

Proiectul este implementat de către compania Xlinks. Practic, o navă va instala legătura între sursele de energie regenerabilă (solară și eoliană) din Maroc și substația din Devon, Marea Britanie, prin intermediul unor cabluri subacvatice.

Vasul va avea un echipaj format din 80 de membri și va transporta, inițial, cabluri cu o lungime totală de aproximativ 322.000 de kilometri. Ulterior, se va întoarce în Marea Britanie pentru a prelua următoarele cabluri.

Potrivit celor care au inițiat proiectul, aceasta va fi cea mai mare navă specializată în transportul cablurilor din lume. Astfel, vor fi furnizate aproximativ 3,6 gigawați de energie electrică către rețeaua națională din Marea Britanie, reprezentând aproximativ 8% din cererea totală de energie a Regatului Unit.

Sursă – BiziDay 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise