Fierberea apei de la robinet, eficientă împotriva microplasticelor

Apa de la robinet, în aparență inofensivă, ascunde în compoziția sa particule mici de plastic, iar cercetările recente aduc în prim-plan o soluție surprinzătoare pentru reducerea acestora – fierberea apei. Potrivit unui studiu condus de Universitatea Jinan din China, fierberea apei de la robinet timp de 5 minute poate elimina cel puțin 80% din microplasticele potențial dăunătoare.

Nano și microplasticele (NMP-uri), fragmente de plastic cu diametre între 0,001 și 5 milimetri, sunt considerate a avea un impact asupra sănătății umane, deși încă se desfășoară cercetări pentru a înțelege pe deplin consecințele. Concentrația medie de NMP-uri în apa de la robinet a fost măsurată la 1 miligram pe litru în studiul realizat de Zeng și echipa sa.

Procesul simplu de fierbere a apei timp de 5 minute a condus la o reducere semnificativă a NMP-urilor, cu peste 80%. “Această strategie simplă, dar eficientă, de fierbere a apei poate ‘decontamina’ NMP-urile din apa de la robinet și are potențialul de a reduce expunerea umană la NMP-uri prin consumul de apă”, a declarat Zeng.

Mecanismul prin care fierberea apei are acest efect implică capturarea NMP-urilor în structuri cristaline de calcar formate din calciul prezent în apă. De remarcat că eficacitatea procesului este mai mare în cazul apei “dure” (cu niveluri ridicate de calciu).

Pe lângă beneficiul evident de eliminare a microplasticelor, procesul de fierbere aduce și alte avantaje, precum distrugerea bacteriilor și paraziților, precum și eliminarea urmelor de metale grele. Cu toate acestea, experții precum cei de la Universitatea din Glasgow susțin că ar trebui să se acționeze înainte ca microplasticele să ajungă în casele oamenilor, îmbunătățind instalațiile de tratare a apei potabile pentru a elimina aceste particule încă de la sursă.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: New Scientist


Comentariile sunt închise