Peste un miliard de oameni suferă de obezitate

Un nou studiu publicat în revista Lancet dezvăluie o imagine alarmantă a obezității la nivel mondial, arătând că peste un miliard de persoane suferă de această afecțiune. Cercetarea, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), evidențiază o creștere dramatică a ratei obezității: de patru ori la copii și de două ori la adulți în decurs de 32 de ani.

Analiza detaliată a indicilor de masă corporală (IMC) a peste 220 de milioane de oameni din 190 de țări oferă o imagine clară a schimbărilor semnificative din 1990 până în 2022. Obezitatea a devenit o problemă globală cu proporții îngrijorătoare.

La nivel global, rata obezității la fete a crescut de la 1,7% în 1990 la 6,9% în 2022, iar la băieți a cunoscut o creștere de la 2,1% la 9,3% în aceeași perioadă. Obezitatea la adulți este definită de un IMC mai mare sau egal cu 30 kg/m2.

Femeile au înregistrat o creștere a ratei de obezitate de la 8,8% la 18,5%, în timp ce la bărbați creșterea a fost de la 4,8% la 14% între 1990 și 2022. În același timp, ratele persoanelor subponderale au scăzut, indicând obezitatea ca fiind forma cea mai frecventă de malnutriție în multe țări.

Profesorul Majid Ezzati, autor principal al studiului, își exprimă îngrijorarea cu privire la epidemia de obezitate care afectează acum și copiii și adolescenții, o problemă similară cu cea observată la adulți în 1990.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, subliniază că atingerea țintelor globale pentru reducerea obezității necesită eforturi concertate din partea guvernelor, comunităților și sectorului privat.

Aceste concluzii ar trebui să servească ca un semnal de alarmă pentru factorii de decizie din domeniul sănătății, determinând o abordare proactivă și cuprinzătoare pentru combaterea epidemiei globale de obezitate.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Guardian


Comentariile sunt închise