Zambia declară dezastru național după ce seceta a devastat agricultura

Criza de secetă provocată de El Nino și schimbările climatice vor afecta peste un milion de gospodării, a spus președintele Hakainde Hichilema din Zambia.

Zambia a declarat că țara trece în prezent printr-un dezastru național, președintele Hakainde Hichilema afirmând că lipsa ploilor a devastat sectorul agricol, afectând peste un milion de familii.

Țara din sudul Africii a rămas fără ploaie timp de cinci săptămâni într-un moment în care fermierii au cea mai mare nevoie, a spus Hichilema într-un discurs național televizat din capitala, Lusaka, joi.

Acest lucru a agravat efectele unei alte perioade de secetă și inundații care au lovit națiunea anul trecut, a adăugat el.

„Distrugerea cauzată de seceta prelungită este imensă”, a spus acesta. Seceta a afectat deja 84 din cele 116 districte ale țării.

Exacerbată de schimbările climatice și de fenomenul meteorologic El Nino, criza amenință securitatea alimentară națională, precum și aprovizionarea cu apă și energie, a spus Hichilema. Zambia este foarte dependentă de energia hidroelectrică.

„Având în vedere aceste provocări…. prin prezenta, declarăm o secetă prelungită drept dezastru național”, a spus președintele.

Măsura permite mai multe resurse pentru a aborda criza, seceta fiind așteptată să dureze până în martie.

Din cauza influenței lui El Nino asupra sezonului ploios 2023-2024, Zambia a pierdut un milion de hectare din 2,2 milioane de culturi plantate.

Aproape jumătate din „suprafața plantată” a națiunii a fost „distrusă”, a spus Hichilema.

El a spus că ajutorul umanitar va fi pus la dispoziție pentru a se asigura că oamenii suferi de foame și a îndemnat partenerii cooperanți să ofere ajutor dincolo de cereale.

Președintele a spus că Zambia a elaborat, de asemenea, planuri de import și rațional de energie electrică pentru a menține economia și industriile în funcțiune, în special minele puternic dependente de energie.

Zambia este al doilea cel mai mare producător de cupru din Africa.

Hichilema a spus că sectorul energetic în acest an este de așteptat să aibă un deficit de aproape 450 de megawați sau chiar peste 500 de megawați.

Bugetul național pentru 2024 va fi realiniat, astfel încât mai multe resurse să poată fi canalizate către abordarea impactului secetei, a adăugat el.

„Proiecțiile actuale sunt că peste un milion de gospodării agricole vor fi afectate”, a spus el.

Zambia a intrat în neplată în urmă cu trei ani și încearcă să-și refacă datoria în cadrul Cadrului comun G20, un program conceput pentru a asigura revizuiri rapide și ușoare ale datoriilor pentru țările cu venituri mici.

Hichilema a spus că situația Zambiei este gravă și a cerut creditorilor săi oficiali și privați să încheie rapid procesul de restructurare a datoriilor.

„Dacă acest proces nu se încheie, nu este doar un rechizitoriu împotriva Zambiei, ci și a sistemului global”, a spus el.

Sursa: aljazeera

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise