Industria vinicolă din România, în plină expansiune

Industria vinicolă din România se află într-o continuă ascensiune, demonstrând o creștere semnificativă în ultimii ani. Vinurile românești au câștigat teren pe piața internă, ajungând uneori să fie mai valoroase decât cele importate. În ultimele zece luni, peste 50 de crame noi au fost autorizate, indicând un interes crescut pentru producția de vin autohton.

Producția de licori a înregistrat o creștere de 15% în 2023 față de anul precedent, evidențiind o tendință ascendentă în industrie. Alegerea românilor de a consuma vinuri locale este în creștere, iar consumul de vinuri produse în țară a înregistrat o creștere semnificativă conform datelor furnizate de Oficiul Național al Viei și Produselor Viticole.

În paralel cu creșterea consumului, industria vinicolă a înregistrat și o expansiune în ceea ce privește numărul de crame și suprafața cultivată. Un exemplu elocvent este creșterea spectaculoasă a suprafeței cultivate cu soiul Busuioaca de Bohotin, de la 785 de hectare în 2022, la 912 hectare în 2023.

Reprezentanții din industrie subliniază faptul că vinul românesc a devenit uneori mai scump decât cel importat, reflectând calitatea și prestigiul crescut al vinurilor autohtone. Vinurile românești sunt apreciate și la nivel internațional, cu peste 16 milioane de litri exportați anul trecut conform datelor Institutului Național de Statistică.

Datele statistice arată că un român consumă în medie un litru de vin pe lună, ceea ce corespunde cu aproximativ șase pahare. Preferințele se îndreaptă în special către vinurile albe, urmate de cele roșii și rosé. În ceea ce privește gustul, vinurile demiseci și demidulci sunt cele mai populare în rândul consumatorilor români.

România se situează pe locul patru în lume în ceea ce privește creșterea producției de vin în 2023, consolidându-și poziția și pe plan european, ocupând locul șase în topul producătorilor de vin în Europa.

Sursa: Profit.ro

Editor: Rareș Stan


Comentariile sunt închise