Alimente ieftine, putere de cumpărare limitată

Statisticile europene desemnează România ca fiind țara cu cele mai accesibile alimente, însă această glorie ascunde o realitate crudă. În ciuda eforturilor guvernamentale de a ține sub control prețurile, inflația și scumpirea alimentelor au lăsat populația cu o putere de cumpărare erodată.

Deși Guvernul a intervenit prin limitarea adaosurilor comerciale, datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că alimentele s-au scumpit cu aproape 15% în 2023. Comparând cu state precum Danemarca, unde inflația este mult mai mică, România se confruntă cu o dublă provocare: prețuri accesibile și o putere de cumpărare slabă.

Conform INS, în 2022 consumul mediu net era de 58,5% produse de origine vegetală și 45,5% produse de origine animală. Cele mai mari ponderi fiind pentru: lapte și produse lactate (31,9%), cereale și produse din cereale (15,9%), legume și produse din legume (15.6%), fructe și produse din fructe (10,9), cartofii (9,9,%) și carne și produse din carne (7,5%).

Românii, în ciuda reducerilor de consum, au suferit o creștere de 15% a prețurilor alimentelor în ultimul an. Chiar și produsele de bază, precum carne, pâine și brânza, au devenit mai scumpe. Îndatorările la bănci, cu dobânzi crescânde, adâncesc acest decalaj financiar.

Datele Eurostat din 2022 indică un PIB pe cap de locuitor sub media UE, reflectând vulnerabilitatea economică a țării. Consumul românilor, în special al alimentelor, a scăzut, iar ultimele date privind cheltuielile arată o redistribuire către recreere și transport.

Studiul Ipsos evidențiază pesimismul în rândul românilor, cu 70% așteptându-se la creșterea costurilor în 2024. În ciuda intervenției statului de limitare a adaosurilor comerciale, riscul creșterii abrupte a prețurilor persistă.

„În lipsa acestor măsuri legislative, există riscul unei creșteri abrupte a prețurilor la alimente, ceea ce determină necesitatea luării unor măsuri urgente cu caracter temporar în vederea limitării acestor efecte, iar prețurile ridicate ale alimentelor vor afecta capacitatea persoanelor de a cumpăra astfel de produse și vor crește presiunea asupra gospodăriilor cu venituri mici, situație în care Guvernul este constrâns să reacționeze prompt pentru apărarea interesului public constând în asigurarea accesului populației cu venituri mici la alimente de bază, și implicit, pentru protejarea consumatorului final”, explicau reprezentanții Ministerului Agriculturii la momentul publicării proiectului spre dezbatere publică.

În concluzie, România navighează printre paradoxuri economice, având alimente ieftine dar o putere de cumpărare limitată. Cu inflație și scumpiri în creștere, intervențiile guvernamentale devin cruciale pentru protejarea accesului la alimente esențiale și menținerea echilibrului economic al populației.

Sursă: Revista Progresiv

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise