România, tot mai dependentă de importurile de carne
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), România a înregistrat anul trecut o cheltuială semnificativă în valoare de miliarde de euro pe importurile de carne, marcând o dependență crescută față de surse externe pentru satisfacerea nevoilor de consum. Principalii protagoniști ai acestei dependențe sunt carnea de porc și cea de pui, dar și carnea de vită.
Chiar dacă țara noastră are tradiție în sectorul zootehnic, disponibilul pentru consumul uman mediu pe o persoană, estimat la 74,3 kg, este realizat în proporție de doar 27,6% prin producția internă. Un deficit semnificativ de 20,5 kg/persoană este generat de importuri, iar situația este cu atât mai preocupantă în cazul cărnii de porc.
Șeful INS, Tudorel Andrei, atrage atenția asupra faptului că, în ciuda tradiției românești în acest domeniu, disponibilul pentru consumul uman mediu pe o persoană pentru carne de porc, de circa 38 kg, este acoperit doar în proporție de 45% prin producția internă.
Problemele din sectorul cărnii de porc nu se opresc aici. Din cauza efectivelor reduse de animale în ultimii 30 de ani și epidemiei de pestă porcină africană, România nu mai ocupă o poziție semnificativă în topul mondial al producătorilor de carne de porc. În 2016, s-au abatorizat 4,6 milioane de porci, în timp ce în 2022, numărul a scăzut la doar 3 milioane.
Rezolvarea problemelor din sector rămâne crucială pentru stabilitatea economică și creșterea încrederii investitorilor în acest domeniu. Autoritățile trebuie să acorde prioritate normelor de biosecuritate și să implementeze măsuri sanitar-veterinare în special în cazul gospodăriilor familiale și măcelăriilor mici.
Editat: Cătălin Trifu
Sursa: HotNews
Comentariile sunt închise