Studiu: alimentele ultra procesate și dieta echilibrată
Un nou studiu realizat de Euronews, aduce în prim-plan dezvăluiri importante privind percepțiile consumatorilor europeni despre alimentele ultra procesate și impactul acestora asupra deciziilor de consum. Cercetarea a fost efectuată în 17 țări europene asupra a aproape 10.000 de respondenți.
Potrivit studiului, termenul “alimente ultra procesate” provoacă îngrijorare în rândul a două treimi dintre consumatori, care cred că acestea pot contribui la anumite probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea și diabetul. Cu toate acestea, doar 56% dintre aceștia încearcă să evite achiziționarea lor.
Un aspect semnificativ al studiului este confuzia existentă în rândul consumatorilor, evidențiată de faptul că mulți nu au o înțelegere clară a alimentelor ultra procesate. Băuturile energetice sunt percepute ca ultra procesate de 61% dintre respondenți, în timp ce doar 34% și 22%, respectiv, consideră cașcavalul vegan și batoanele de ciocolată ca fiind incluse în aceeași categorie.
Studiul subliniază, de asemenea, că factorii principali care determină consumul de alimente ultra procesate sunt conveniența, prețul și gustul acestora, în special pentru consumatorii cu resurse limitate.
Una dintre provocările identificate este lipsa de claritate în clasificarea alimentelor, inclusiv a alternativelor bazate pe plante. Cercetarea arată că peste jumătate dintre consumatorii europeni evită substituenții pe bază de plante din cauza temerilor legate de procesare, afectând astfel industria și tranziția către alternative sustenabile.
În contextul dezvăluirilor studiului, accentul se pune pe necesitatea unui consens în rândul oamenilor de știință, producătorilor și autorităților cu privire la clasificarea alimentelor ultra procesate și la implicațiile acestora asupra sănătății. Totodată, se subliniază rolul esențial al industriei alimentare și al guvernelor în furnizarea de informații clare și în promovarea alternativelor sănătoase pentru a încuraja un consum responsabil și echilibrat.
Editat: Catalin Trifu
Sursa: Euronews
Comentariile sunt închise