Femeile din agricultură italiană – unite pentru dezvoltare

Bogăție de abilități și profesionalism provenind din toate domeniile diverse ale lanțului de aprovizionare, reprezentarea tuturor domeniilor principale dedicate producției de fructe și legume, de la nord la sud din Italia, viziune multigenerațională, împărtășire și contaminare, unirea multor diversități care împreună devin unicitate.

Aceasta este cartea de vizită a Asociației Naționale a Femeilor din Fructe și Legume –Donne dell’Ortofrutta, care pe 8 martie s-au întrunit pentru aprobarea bugetului și pentru a face bilanțul activităților împreună cu membrii săi, care au discutat despre viața asociativă și provocările de viitor. Asociația – singurul organism reprezentativ din Europa – reunește în prezent 131 de membri ordinari și 5 de onoare, cu 10 membri noi de la începutul anului.

Activitatea pe rețelele de socializare a contribuit la creșterea asociației în ultimul an. La deschiderea adunării Carola Gullino, președintele Asociației Donne dell’Ortofrutta, a spus că în sector, în ciuda dificultăților care sunt la îndemâna tuturor, există un „aer de schimbare”.

„Astăzi este o prezență feminină mai evidentă în zona de fructe și legume – a continuat președintele – aducem un val de prospețime și optimism de care sectorul are mare nevoie, mai ales într-un moment istoric ca acesta”.

„Trăim vremuri deosebite- cel puțin – i-a făcut ecou în adunare Simona Caselli, președintele asociației europene Areflh și membru de onoare Donne dell’Ortofrutta – Lumea ne spune că avem nevoie de diete sănătoase, dar apoi este greu de susținut consumul de fructe și legume. Consider că asociația, cu profesionalism și cunoștințe diferite, poate contribui la promovarea unei schimbări de paradigmă. Nu doar vorbind despre importanța dietei mediteraneene, promovând consumul de fructe și legume de la o vârstă fragedă, dar și prin clarificarea care este valoarea reală a fructelor și legumelor, explicând consumatorului final că producerea lor costă bani și că cei care le produc nu sunt dușmani ai mediului, astfel contracararea unui anumit tip de narațiune care riscă să aibă implicații negative asupra situației deja critice de consum”.

„Trebuie să sprijinim producția responsabilă – a continuat Simona Caselli – pentru a înțelege și a face oamenii să înțeleagă că trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea pentru schimbările climatice.”

Și deci propunerea: „Cred că Donne dell’Ortofrutta – a spus Caselli – pot avea un rol de referință pe tema tehnologiei și agriculturii 4.0, devenind purtătoare de cunoștințe privind noile tehnici de cultivare, economisirea apei, agricultura de precizie” .

O provocare pe care asociația s-a hotărât să o accepte, cu acel pragmatism și viziune lungă care sunt o caracteristică în întregime feminină. „Sectorul fructelor și legumelor este imprevizibil – a conchis președintele Donne dell’Ortofrutta Carola Gullino – în ciuda dificultăților care există, de la schimbările climatice până la creșterea costurilor de producție, nu trebuie să renunțăm. Trebuie să fim curajoși și rezistenți- să găsim noi soiuri și noi tehnologii care ne permit să dezvoltăm o agricultură mai durabilă, în sens economic și de mediu. În aceasta ne dorim să ne facem auzită vocea și să dăm o mână concretă sectorului”.

Sursa: freshplaza.it

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise