CE lansează prima măsură de reducere a birocrației pentru fermieri

Executivul UE a publicat marți (12 martie) un regulament delegat pentru a permite statelor membre mai multă flexibilitate atunci când aplică una dintre „condiții bune de agricultură și mediu” (BCAE), cerințele de mediu pentru a primi subvenții UE.

Măsura face parte dintr-un pachet de măsuri – care urmează să fie prezentat vineri – menit să răspundă cererii fermierilor care protestează pentru a reduce povara administrativă a Politicii Agricole Comune (PAC) a UE.

Regulamentul prevede modificări la obligația de a menține stabile suprafețele de pajiști permanente începând cu anul de referință 2018, permițând mai multă flexibilitate fermierilor și administrațiilor naționale.

Pajiștile permanente îmbogățesc solul, captează carbonul și promovează biodiversitatea, iar cerința GAEC 1 prevede că dimensiunea suprafeței care trebuie conservată sau restaurată trebuie să se bazeze pe un raport dintre pajiștile permanente în raport cu suprafața agricolă totală dintr-o zonă de referință.

Francezii au fost printre primii care au sugerat că o astfel de obligație de a întreține sau reface pășunile, chiar și atunci când fermierul a trecut la agricultura arabilă, este prea complexă. Au cerut simplificare de multe ori.

La ultimul Consiliu European extraordinar din 1 februarie, președintele francez Emmanuel Macron a cerut deja Comisiei Europene „flexibilitate” în această problemă.

Publicarea regulamentului este doar primul pas înainte ca noi măsuri să fie anunțate. Măsurile vor include propuneri legislative privind simplificarea politicii agricole comune și un document care prezintă posibile inițiative privind lanțul alimentar.

În total, există nouă GAEC-uri în PAC 2023-2027. Însă, într-un document difuzat pe 22 februarie, Comisia a anunțat că ia în considerare modificări la patru dintre acestea, inclusiv GAEC 8 (terenuri de frig), pentru care este deja în vigoare o derogare temporară și parțială pentru 2024.

Toate acestea sunt planificate „ținând cont de necesitatea de a menține” angajamentele ecologice ale PAC și „obiectivele de politică reflectate în deciziile colegislatorilor în 2021”, se arată în documentul din 22 februarie.

Printre celelalte măsuri luate în considerare de Comisie, se numără scutirea fermelor mici (mai puțin de 10 hectare) de la controalele conformității cu cerințele GAEC și mai multă flexibilitate pentru țările UE care doresc să-și modifice Planurile Strategice PAC naționale.

Reacția grupului verde

ONG-urile de mediu au avertizat pe 6 martie că relaxarea cerințelor GAEC „ar constitui o retrogradare față de perioada anterioară a PAC” în ceea ce privește ambiția de mediu.

Marți, militantul Greenpeace UE pentru agricultură, Marco Contiero, a spus că „fermierii se confruntă cu greutăți grave, dar aceste propuneri nu fac nimic pentru a rezolva acest lucru și pur și simplu înlătură unele dintre ultimele fărâmituri de protecție a mediului din politica agricolă a UE”.

„Comisia bate din nou tamburul „fermieri versus natură”, o luptă falsă care îndepărtează atenția de la cauzele fundamentale ale problemelor cu care se confruntă fermierii și, pe termen lung, le înrăutățește situația”, a concluzionat Contiero.

Sursa: euractiv

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise