România produce mai multă brânză, dar importurile depășesc producția națională

Producția de brânză din România a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la nivele mai mari decât în anul 2006, anterior aderării la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, importurile de brânză depășesc producția națională în unitățile de procesare industrială.

Potrivit unei analize efectuate de revista-ferma.ro, exporturile de brânză din România către țările membre ale Uniunii Europene au înregistrat o ușoară scădere în 2023 față de anul precedent, totalizând 15.073 de tone. Cu toate acestea, vânzările rămân ridicate comparativ cu anul 2021, cu un nivel de 14.009 tone. Grecia a rămas principalul client al brânzei românești, urmată de Italia și Bulgaria.

În ceea ce privește exporturile către țările din afara Uniunii Europene, România a expediat 4.167 de tone de brânză în 2023, cu Marea Britanie ca principal client, urmată de alte piețe.

Pe piața internă, cantitatea totală de brânză consumată în România în 2023 a fost de 110.091 de tone, provenind atât din surse comunitare, cât și din importuri. Producția de brânză în unitățile de procesare din România a fost de 98.820 de tone în 2021, în creștere cu 39,59% față de anul 2006, înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

Sursa: Profit.ro

Editor: Rares Stan


Comentariile sunt închise