UE pompează de patru ori mai mulți bani în creșterea animalelor decât în creșterea plantelor

Schema PAC, care plătește mai mult fermelor mari care ocupă mai mult teren, generează „rezultate perverse pentru o tranziție alimentară”, spune studiul.

UE a făcut dietele poluante „artificial ieftine”, pompând de patru ori mai mulți bani în creșterea animalelor de fermă decât în creșterea plantelor, au descoperit cercetările.

Peste 80% din banii publici alocați fermierilor prin politica agricolă comună (PAC) a UE au fost destinate produselor de origine animală în 2013, în ciuda daunelor pe care acestea le fac societății, potrivit unui studiu din Nature Food. Factorizarea în hrana animalelor a dublat subvențiile care au fost încorporate într-un kilogram de carne de vită, carnea cu cea mai mare amprentă asupra mediului, de la 0,71 EUR la 1,42 EUR.

UE, care intenționează să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, cheltuiește aproape o treime din întregul său buget pe subvențiile PAC. „Marea majoritate a acestora se îndreaptă către produse care ne conduc la pragul prag”, a spus Paul Behrens, cercetător în domeniul schimbărilor de mediu la Universitatea Leiden și coautor al studiului.

Schema de subvenții, care plătește mai mult fermelor care ocupă mai mult teren, are „rezultate perverse pentru o tranziție alimentară”, deoarece animalele ocupă mai mult spațiu decât plantele și sunt hrănite ineficient cu culturi care ar fi putut ajunge la oameni, au descoperit cercetătorii. Pentru a produce aceeași cantitate de proteine, carnea de vită necesită de 20 de ori mai mult pământ decât nucile și de 35 de ori mai mult decât cerealele.

Pentru a calcula întreaga amploare a sprijinului UE pentru produsele de origine animală, cercetătorii au legat înregistrările subvențiilor la o bază de date academică privind fluxurile alimentare și au urmărit banii publici prin lanțul de aprovizionare în 2013, ultimul an pentru care acesta din urmă deținea date. PAC a fost reformată de două ori de atunci, dar împărțirea subvențiilor directe – înainte de a lua în considerare fluxurile comerciale – a rămas aproximativ constantă pentru alimentele de origine animală și vegetală.

Cercetătorii au descoperit că 12% din subvenții au fost încorporate în produse care au fost expediate în afara UE, mai ales în țările cu venituri medii și mari. China a consumat mai mult din subvențiile agricole ale UE decât Țările de Jos, în timp ce SUA au consumat mai mult decât Danemarca, arată studiul.

Mario Díaz Esteban, ecologist la Muzeul Național de Științe Naturale din Spania, care nu a fost implicat în cercetare, a spus că rezultatele au fost „pe cât de solide și clare, pe atât de devastatoare”.

Alți experți și-au exprimat prudență în ceea ce privește mărimea subvențiilor estimate pentru produsele de origine animală.

Alan Matthews, profesor emerit de politică agricolă europeană la Trinity College din Dublin, a declarat că cercetarea a simplificat excesiv mecanismele economice în vigoare. Studiul presupunea implicit că subvențiile s-au reflectat pe deplin în prețurile la care se comercializează mărfurile, a spus el, ceea ce este „departe de a fi cazul”.

Agricultura animală este una dintre principalele cauze ale morții accelerate a faunei sălbatice din întreaga lume și este responsabilă pentru 12%-20% din poluanții de încălzire a planetei, care fac vremea extremă mai violentă. În cea mai recentă reformă pentru perioada 2023-27, UE a decis să aloce un sfert din plățile directe ale PAC pentru „eco-scheme” care oferă fermierilor stimulente pentru a cultiva într-un mod ecologic.

Cercetarea vine în timp ce guvernele europene au diluat mai multe politici ecologice în fața protestelor furioase ale fermierilor. Luni, un pilon cheie al acordului ecologic al UE a fost aproape de colaps, atunci când opt țări și-au retras sprijinul pentru o lege care să restaureze natura. Marți, statele membre UE au fost de acord cu o propunere a Comisiei de a slăbi și a amâna unele dintre condițiile de mediu pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru a primi subvenții.

Activiștii au cerut UE să adauge mai multe elemente verzi la PAC fără a reduce suma totală pe care o primesc fermierii.

Sursa: theguardian

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise