Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul
Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, 24-26 aprilie 2024 răsună tot mai tare și prevestesc o toamnă intensă.
O manifestare de excepție care reunește cei mai importanți conducători din agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa din România, leagă și consolidează parteneriate cu prelungiri puternice.
Cifrele arată astfel: peste 300 de participanți, trei foști prim-miniștri, cinci retaileri de top (Profi, Auchan, Mega Image, Metrou, Selgros), 40 de speakeri, zeci de expozanți din toată țara care timp de trei zile încântă cu produsele lor excepționale, oferind invitațiilor degustări de mare clasă.
La întregirea atmosferei contribuie cele trei locații, fiecare cu farmecul ei, puse la dispoziție de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și Universitatea Româno-Americană. Cu alte cuvinte, mediul academic este alături de antreprenori, pe care nu doar că îi formează, dar îi și susține.
Finanțarea, inovația și tehnologia pun stăpânire pe USAMV
Festivitatea de deschidere a FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, din 24 aprilie, se desfășoară în serele excepționale ale Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, în prezența a peste 70 de conducători de vârf împreună cu care am dezbătut teme ardente ale momentului: de la oportunitățile de business, crize și soluții și până la războiul din Ucraina.
Ne-am bucurat de prezența ambasadorul Regatului Maroc la București și a altor membri ai corpului diplomatic, invitați de onoare la Leader Space. Totul într-o atmosferă destinsă, cu o interacțiune excelentă între participanții care au apreciat la superlativ vinurile de la Chateau Valvis împreună cu gama AQUA Carpatica Flavours, vinurile de la Pietroasa ale USAMV București, asociate cu brânzeturile delicioase de la Lactate Brădet, Lactate de Ibănești, Lactate și Lactate Torockoi – De Colțești, preparatele de la Reforma 9, condimentate de Condimentele Thymos și stinse cu înghețata artizanală de la Dolce Freddo.
A doua zi de evenimente
A doua zi, în clădirea Rectoratului de la USAMV, Aula Magna P.S. Aurelian, se pune accent pe finanțare, dificultățile lanțului scurt, inteligență artificială, eficiență în business sau HoReCa.
Au fost alături de noi Sorin Cîmpeanu, Vicepreședinte al Senatului României și Rectorul USAMV București, Varujan Vosganian, fost ministrul al Economiei, Gabriel Biriș, Managing Partener Biriș-Goran Legal & Tax și fondatorul The Tax Institute, Alexandru Stănescu, Directorul General, ADR Sud-Vest Oltenia, Bogdan Alexandrescu, Directorul de Agri de la CEC Bank, și Constantin Boștină, Președinte ASPES.
Nu în ultimul rând, trebuie să amintim și discuțiile de-a dreptul captivante din a doua sesiune a zilei despre conceptele noi de retail – magazinul autonom digitalizat 100%, alimentele contrafăcute și susținerea producătorilor agricoli de către procesatori.
Atmosfera a fost încinsă de Tiberiu Dănețiu, Director Marketing Auchan, care a anunțat o premieră pentru România: primul magazin inteligent autonom, Auchan Go.
Ion Biriș, Antreprenor LOFT, ne-a pus la curent cu direcțiile în care avansează tehnologia în HoReCa, în timp ce Adrian Ariciu, CEO Metrou, a readus în atenția celor prezenți marea provocare a sectorului: lipsa de personal.
László Borbély, consilier de stat pe dezvoltare durabilă prezent la eveniment declară că „România este singura țară din UE care are experți în dezvoltare rurală. Avem deja 150 și trebuie să ajungem până la 2000, dintre care 1.600 locali, în 2026, conform angajamentelor din PNRR. Avem fonduri de circa 150 milioane euro, alocarea la nivel de fiecare centru fiind de 10 milioane de euro.”
Despre colaborarea cu producătorii locali a vorbit Indra Mihăilă, Corporate Affairs Lead PepsiCo, care a arătat cum sprijină gigantul american cultivatorii de cartofi din țară noastră.
Din păcate, astfel de programe de susținere a fermierilor locali sunt mai degrabă excepții decât o caracteristică definitorie a agribusiness-ului românesc.
Punctul pe ”i” a fost pus de Adrian Chesnoiu, Președintele Comisie de Agricultură și fost ministru al Agriculturii, care a declarat că „trebuie să ținem cont de specificul național, să dăm plus valoare produselor noastre obținute local, să ne uităm cu mai mare atenție la tot ceea ce înseamnă industria și să ne întărim la nivelul producătorilor locali.”
Dezbatere despre sustenabilitate la Universitatea Română-Americană
Ziua a treia se desfășoară la Universitatea Româno-Americană – gazdă de excepție, foarte elegantă și competentă – unde se alătură doi foști premieri – Dacian Cioloș și Viorica Dăncilă, în dialog cu antreprenorii de top ai României, într-o dezbatere deschisă despre noile obligații în sustenabilitate, dezvoltare, eșec sau mult dorita performanță.
Vorbind de sustenabilitate, Dan Țone, CEO Eutron Invest România, a spus că „50% din deșeurile alimentare provin din propriile locuințe. Restul de 50% vin din restaurante, companii și instituții. De acea folosirea unui compostor poate ajuta la reducerea deșeurilor alimentare prin transformarea lui în fertilizator. Cantitatea rezultată este aproximativ 12% din cât introducem.”
Până la urmă, însă, ar trebui să recunoaștem că „sustenabilitatea este o chestiune mai complexă și ea ar trebui să țină de bun simț dacă noi am avea niște obiective clar definite ca societate”, după cum spune Dacian Cioloș, Europarlamentar și fost Prim Ministru al României.
Participanții celor trei zile de forum s-au bucurat și au degustat în pauzele dintre sesiuni, de produse senzaționale prezentate în expoziția noastră precum: Lactate de Ibănești, AQUA Carpatica, Aqua Carpatica Flavours, Domeniile Sâmburești, Reforma 9, Lactate Brădet, Crama Basilescu, Grandma’s Delights, Crama Pietroasele, Condimente Thymos, Nea Ellada, Dolce Freddo; Ferma Baciu, HoundBytes & VBR Labs, Lactate Torockoi, Metamorfosis, Bergenbier, PepsiCo Lay’s & drinks, Colonia, Dallmayr Kaffee. Părerea unanimă: savuroase, unice, adevărați ambasadori ai gustului.
Dezbaterile despre finanțare, reziliența producției și sustenabilitate continuă în toamnă la cea de a VII-a ediție BucharestFoodSummit, 9-11 octombrie 2024, eveniment însoțit de o expoziție inedită ale producătorilor locali și ale stațiunilor de cercetare ale ASAS-ului.
Mergem și pe șoseaua București – Timișoara pentru TimișoaraFoodSummit – ediția a III-a, noiembrie 2024 și astfel consolidăm o autostradă de business pentru toți cei interesați de dezvoltare.
Dar până atunci, ne pregătim de FoodBiz FMGC and Retail Resilience Conference powered by LeaderSpace!
Mulțumim tuturor celor care au fost alături de FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a:
📢Parteneri: AQUA Carpatica, Biriș Goran Legal+Tax, Domeniile Sâmburești, Academia De Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, Auchan, Universitatea De Științe Agronomice Si Medicina Veterinara București, Wiren România, Universitatea Româno-Americană, Master Communications, ASE
📢Sponsori: Smart Home Development (Sponsor Platinum), ComputerLand Romania (Sponsor Gold), Profi (Sponsor Silver), Eutron Invest Romania, Centrul General de Arhivare (Sustainability Sponsor), Mirdatod Ibăneşti, Torockoi – De Colțești (Sponsor Degustare)
📢 Expozanți: AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Lactate Brădet, Crama Basilescu, Grandma’s Delights – Produse Naturale, Crama Pietroasa, Condimente Thymos, Nea Ellada, DOLCE Freddo Romania, Bergenbier; Ferma Baciu, Reforma 9, HoundBytes & VBR Labs, Viile Metamorfosis, PepsiCo Lay’s & Pepsi, Colonia, Dallmayr Kaffee.
📢 Parteneri media: Food Biz, Agrostandard News, Lumea Banilor, Revista Economistul, MONEY.ro, evz.ro, Infofinanciar Romania, Capital România, #romaniafuncționează, ZIUA de Vest, Radio Timișoara

Comentariile sunt închise