Schimbarile climatice afectează economia mult mai mult decat se știa
Raportul întocmit de un grup de cercetători de la Harvard relevă că pagubele economice provocate de schimbările climatice sunt de șase ori mai grave decât se credea anterior. Cercetătorii au constatat că o creștere a temperaturii medii globale cu 1 grad Celsius duce la o scădere de 12% a PIB-ului mondial, mult mai mare decât estimările anterioare.
Lumea s-a încălzit deja cu peste un grad față de perioada preindustrială, iar prognozele climatologilor indică o creștere a temperaturii medii globale cu trei grade Celsius până la sfârșitul secolului, dacă arderea combustibililor fosili continuă în ritmul actual. Aceasta va provoca pierderi economice uriașe, comparabile cu efectele financiare ale unui război continuu.
Raportul subliniază că o creștere a temperaturii medii va duce la ”scăderi abrupte ale producției, capitalului și consumului care depășesc 50% până în 2100”. Adrien Bilal, economist la Harvard, a afirmat că, deși va exista o creștere economică, până la sfârșitul secolului oamenii ar putea fi cu 50% mai săraci decât ar fi fost în absența schimbărilor climatice.
Chiar și cu reduceri rapide ale emisiilor, schimbările climatice vor avea un cost economic semnificativ. Dacă încălzirea globală se va menține la puțin peste 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, pierderile din PIB vor fi de aproximativ 15%. Studiul, bazat pe cercetări publicate recent, arată că veniturile medii vor scădea cu aproape o cincime în următorii 26 de ani, comparativ cu nivelul pe care l-ar fi avut fără impactul schimbărilor climatice. De asemenea, se preconizează că daunele provocate de temperaturile în creștere, precipitațiile abundente și fenomenele meteorologice extreme vor ajunge la 38 de miliarde de dolari anual până la jumătatea secolului.
Sursă – BiziDay
Editor: Florin Niță
Comentariile sunt închise